Vrste koles

Vrste koles in njihove značilnosti

2 min branja

Ker se je kolesarjenje razdelilo na številne zvrsti, na prodajnih policah trgovin s kolesi lahko izbiramo med več vrstami koles. V današnjem prispevku vam bomo predstavili tri, ki veljajo za najbolj priljubljene. Od vaših želja, potreb in zmožnosti pa je seveda odvisno, za katero vrsto kolesa bi se odločili v primeru, če bi izbirali novo kolo za svoje kolesarske podvige.

Treking kolesa za udobno in daljšo vožnjo

Kolesarjenje je za mnoge ljubitelje predvsem potovanje. V takem primeru so zanje najboljša izbira treking kolesa. Njihova glavna značilnost je udobje. Na treking kolesu se lahko vozite več ur in še vedno se boste na njem dobro počutili. Udobje kolesu omogoča predvsem njegova geometrija okvirja, saj je položaj telesa nekoliko bolj pokončen. Posledično to izničuje napetosti v hrbtu kolesarja.

Moško treking kolo Scott SUB Cross 10

Moško treking kolo Scott SUB Cross 10 — Extreme Vital

Treking kolesa so pogosto označena kot nekakšni hibridi med cestnimi in gorskimi kolesi. Zanje so značilne srednje debele gume. Njihov profil je namenjen zlasti asfaltni podlagi, sicer pa večjih težav ne povzročajo niti na makadamskem kolovozu. Večina od takih koles je opremljenih še z diskastimi zavorami. Te odlično delujejo tudi v mokrih in bolj vlažnih razmerah. Vsebujejo prestave, ki omogočajo premagovanje vzpetin ter dovolj hitro vožnjo po ravnini. Na treking kolo lahko namestite potovalno opremo, na primer torbe, dodatne luči, bidon za vodo in prtljažnik.

Mestna kolesa za vožnjo v službo in po opravkih

Če kupujete kolo, ki bi ga uporabljali zlasti za vožnjo do svojega delovnega mesta in za številne mestne opravke, potem so mestna kolesa za vas odlična izbira. Taka kolesa so serijsko opremljena z vsemi mestnimi dodatki, na primer s strešicami, prtljažnikom, lučmi in zvoncem. Mestno kolo zagotavlja udoben položaj za krmilom. Z njega boste imeli tudi odličen pregled nad prometnim dogajanjem okoli vas.

Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser Fiesta

Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser Fiesta — Extreme Vital

Poudariti velja, da mestno kolo ni primerno za velike razdalje, saj ni namenjeno temu. Prav tako z njim ne boste dosegali visokih hitrosti, kot to velja predvsem za cestno kolo. Če boste mestno kolo primerjali z gorskim, boste hitro ugotovili, da ima precej manj prestav.

Gorska kolesa za razgibano vožnjo v naravi

Gorska kolesa so najprimernejša za tisto skupino ljudi, ki s kolesi najraje zaidejo v naravo. Kolesa te vrste so najbolj robustna med vsemi vrstami koles. Posledično so lahko kos številnim obremenitvam, ki jih prinaša vožnja po gorskih stezicah ali gozdnih poteh.

Moško gorsko kolo Scott Aspect 920

Moško gorsko kolo Scott Aspect 920 — Extreme Vital

Lahko rečemo, da je gorsko kolo pravo nasprotje cestnemu. Gorska kolesa lahko spoznamo že na prvi pogled. Zanje so značilne širše gume z grobim profilom, ki omogočajo tudi terensko vožnjo. Njihovi okvirji so nekoliko drugačne geometrije. Na splošno pa za gorska kolesa velja, da se ponašajo s trpežnejšo zasnovo. Povsem drugačen je tudi položaj za krmilom, za katerega je značilno, da je ravno in nekoliko dvignjeno navzgor.

Za gorska kolesa lahko zapišemo, da so najbolj vsestransko uporabna. Uporabljamo jih lahko tudi za vožnjo po asfaltu in za prevoz v službo. Ker pa imajo nekoliko manjša kolesa in robustnejši profil, so podvržena večji porabi energije.

Karocikel.si
32 prispevkov

About author
Na spletnem portalu Karocikel.si boste našli nasvete in zanimivosti iz sveta kolesarjenja in kolesarske opreme ter s področja prehrane in zdravja.
Articles
Priporočilo uredništva
Vrste koles

BMX – kolo za street in park akrobacije

Vrste koles

Zakaj se odločiti za nakup cestnega kolesa?

Vrste koles

Mestno kolo – prednosti in slabosti