Treking kolo – prednosti in slabosti

Treking kolo

Za kolesarjenje, ki pri nas in tudi drugje po svetu velja za eno od najpriljubljenejših športnih aktivnosti, velja, da je izbira prave vrste kolesa izjemno pomembna. Ta je v prvi vrsti odvisna od tega, po katerem terenu se nameravamo večinoma voziti.

Če pri vožnji s kolesom uporabljate asfaltirane ceste in utrjene makadamske poti, ste si najverjetneje kupili treking kolo, ki v resnici velja za dokaj nov slog kolesa. Treking kolo je pogosto označeno kot hibrid med gorskim in cestnim kolesom.

V nadaljevanju vam bomo najprej zaupali nekaj splošnih značilnosti treking kolesa. Nato se bomo osredotočili na njegove prednosti, na koncu pa bomo izpostavili še nekatere slabosti. V branje vam priporočamo tudi članek »Kako izbrati popolno treking kolo?«, v katerem boste našli zelo koristne nasvete za nakup pravega kolesa.

Splošno o treking kolesu

Treking kolo je torej mešanica med gorskim in cestnim kolesom, za katerega se najpogosteje odločajo rekreativni kolesarji, ki se večinoma vozijo po utrjenih cestah, makadamskih poteh in gozdnih stezah.

Treking kolo Giant Roam 1 Disc

Treking kolo Giant Roam 1 Disc (2019) – na voljo v trgovini Extreme Vital

Opremljeno je z ožjimi in nekoliko večjimi kolesi. Njegove pnevmatike imajo gladko sredinsko plast, ki omogoča učinkovit oprijem na asfalt. Zunanje tekalne plasti pa so narebrene, kar omogoča dober oprijem na manj ravnih površinah. Drža kolesarja na treking kolesu je pokončna in udobna, zato je kolo primerno tudi za premagovanje daljših razdalj.

Prednosti treking kolesa

Verjetno ste nekaj od glavnih prednosti treking kolesa prepoznali, ko ste brali splošne oznake o njem. Gladka sredinska plast pnevmatik mu omogoča, da se lahko zelo dobro oprime asfalta, zunanje tekalne plasti pa poskrbijo za dober oprijem tudi na neravnih in zahtevnejših površinah.

S treking kolesom lahko naredimo veliko kilometrov. To nam omogoča dokaj pokončna drža na njem in tudi udobje, ki je v največji meri posledica sprednjega vzmetenja. Ker so zanj značilna nekoliko večja kolesa, to za kolesarja pomeni manjši napor in manj porabljene energije.

Slabosti treking kolesa

Omenili smo glavne prednosti treking kolesa, ki pa jih spremljajo tudi določene slabosti. Morda jih nekateri lastniki ne bodo začutili nikoli, tisti, ki uživajo predvsem v spustih in na vožnjah po slabšem ali bolj razgibanem terenu, pa bodo slabost te vrste kolesa zaznali.

Treking kolo Specialized Crosstrail Mechanical Disc

Treking kolo Specialized Crosstrail Mechanical Disc (2019) – na voljo v trgovini Extreme Vital

Za treking kolo je namreč značilno, da se pri spustih ali vožnji po neutrjenih terenih ne obnese najbolje. Za takšne primere je bolje izbrati gorsko kolo, ki je izdelano posebej za to oziroma z mislijo na vožnjo izven urejenih poti.

Kupiti treking kolo ali raje ne?

Treking kolo je, ne glede na zapisane slabosti, najverjetneje še vedno ena od boljših izbir. Če so vaši kolesarski podvigi usmerjeni na terene, ki so urejeni in utrjeni ter niti ne vsebujejo toliko klancev, bo nakup treking kolesa zagotovo predstavljal pravo izbiro.

Če pa se želite voziti po neurejenih poteh in nadvse uživati v spustih, raje posezite po kateri izmed oblik gorskega kolesa. In nenazadnje, če potrebujete kolo za premagovanje zelo dolgih razdalj, voziti pa se mislite le po asfaltiranih poteh, bo namesto treking kolesa zagotovo primernejše cestno kolo.