Vrste koles

BMX – kolo za street in park akrobacije

3 min branja

Poznate to specifično kolo? Veste, kako je nastalo? BMX (Bicycle Motocross), ima svoje korenine v Južni Kaliforniji iz zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat so mlade navdihnile dirke v motokrosu in mnogi so svoja kolesa prilagodili za bolj okretno in robustno izkušnjo. S tem so bili postavljeni temelji za BMX, izraz pa je postal priznan leta 1974, kar je pomenilo začetek organiziranih dirk BMX.

Dirke BMX so konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja postale organiziran šport, pozneje, leta 2008, pa so dobile celo status olimpijskega športa. Danes BMX obsega različne discipline, kot sta prosti slog in ulična vožnja, kar kaže na njegovo dinamično zgodovino in neprekinjen razvoj vse do današnjih dni.

Kaj sploh je BMX kolo?

Kolo BMX je sestavljeno iz več ključnih delov. Običajno je izdelano iz trpežnega jekla ali lahkih zlitin. Vilice, ki so pritrjene na sprednje kolo, prispevajo k enostavnejšemu krmiljenju in blaženju udarcev ob izvajanju akrobacij. Kolesa so nekoliko manjša za večjo okretnost, opremljena s posebnimi pnevmatikami in profili za različne terene. Sledi pogonski sklop, ki ga sestavljajo veriga, pedala in ročični sklop.

BMX kolo Flybikes Proton CST RHD (2023)

BMX kolo Flybikes Proton CST RHD (2023) — Extreme Vital

Ta sestavni del prenaša moč od kolesarja na kolesa. Zavore, pogosto linearne ali kolutne, zagotavljajo učinkovito ustavljanje, jeklenice pa so skrite v okvirju kolesa za nemoteno izvajanje trikov. Ročice, ki so včasih dodane na osi koles, olajšajo trike in omogočajo prave kaskaderske podvige.

Vrste BMX koles

Kolesa BMX so različnih vrst, med najpogostejšimi pa so:

  • BMX kolesa za prosti slog: Namenjena so izvajanju trikov in akrobacij. Ta kolesa imajo trpežen okvir in odzivno krmiljenje.
  • Tekmovalna BMX kolesa: Z lahkimi okvirji dajejo prednost hitrosti. Ponašajo se z aerodinamično zasnovo in gumami s profilom za terenske proge.
  • Ulična BMX kolesa: Odlično se obnesejo v urbanih okoljih. So kompaktna, da prenesejo izzive skokov preko robnikov in stopnic, okvir in odzivne komponente pa dopolnjujejo njihovo edinstveno zasnovo.
  • BMX kolesa za skoke na terenu: Kolesa z robustno konstrukcijo so izdelana za premagovanje peščenih ali blatnih poti in izvajanje skokov.

BMX kolesa za različne priložnosti

Različne vrste BMX koles so namenjene različnim namenom uporabe:

  • Ulične akrobacije: Kolesa BMX so izjemno primerna za mestno in ulično vožnjo. Kot mestna kolesa so zaradi kompaktnih okvirjev in lahke konstrukcije zelo okretna. To kolesarjem omogoča, da se brez težav gibljejo po natrpanih ulicah in premagujejo še tako omejene površine, ki so zanje pravzaprav izziv. Posebno prednost koles BMX predstavlja tudi njihova vodljivost, zlasti pri premagovanju mestnih ovir, kot so robniki, stopnice in ograje. Razburljiv in zabaven način, kako mesto spremeniti v igrišče za kolesarje, kajne? Posebna konstrukcija koles zagotavlja, da bodo le-ta kos zahtevam ulične vožnje, ki vključuje skoke, trike in hitre manevre.
BMX kolo Verde Bikes Cadet 20.25" (2023)

BMX kolo Verde Bikes Cadet 20.25″ (2023) — Extreme Vital

  • Za rekreativce: Kolesa BMX imajo svoj čar tudi zunaj tekmovalnih aren. Zaradi svoje vsestranskosti so idealna za prosti čas, podobno kot zložljiva kolesa. Videvamo jih od parkov do mestnih območij in celo predmestnih sosesk. Tudi rekreativni kolesarji cenijo okretnost BMX koles, saj jim omogočajo enostavno in zabavno vožnjo. Navdušenci, ki jih privlači kultura tega športa, se pogosto udeležujejo neformalnih srečanj. Večina uporablja kolesa BMX za skupinske vožnje ali izpopolnjevanje svojih spretnosti v manj formalnem okolju. Ta kolesa ponujajo dinamično in dostopno pot za kolesarje vseh ravni, in kar je najboljše, običajne izlete spremenijo v vznemirljive pustolovščine.
  • Za športno udejstvovanje: Na dirkah BMX se ta kolesa odlikujejo z lahkimi okvirji in okretno zasnovo. To kolesarjem zagotavlja hitrost in okretnost, ki sta potrebni za premagovanje zahtevnih prog. Pri kolesih BMX prostega sloga pa je poudarek na trikih in akrobacijah. Takšna zmogljivost je mogoča zaradi edinstvenih sestavnih delov, ki sestavljajo kolo. Mednje spadajo dvojni okvirji, žiroskopsko krmilo za vrtenje in ročice (klini) na oseh koles. Kolesa so ključnega pomena pri izvajanju zapletenih manevrov. Zaradi tega je šport prostega sloga vizualno očarljiv, saj je videti kot bi kolesar dobesedno plesal s svojim kolesom.

Varnost v svetu BMX kolesarjenja

Čeprav se sliši mamljivo s kolesom izvajati različne trike in celo skakati na skakalnicah, pa je BMX pogojen tudi s številnimi padci in možnostjo poškodb. Vsak kolesar tako potrebuje nekaj obvezne varnostne opreme.

BMX čelada POC Crane MIPS

BMX čelada POC Crane MIPS (agrentite silver matt / black matt) — Extreme Vital

V prvi vrsti je treba zaščititi glavo. BMX čelade se precej razlikujejo od čelad za cestno ali mestno kolesarjenje. Prav tako ne smejo manjkati ščitniki za komolce in goleni, vse pogosteje pa BMX kolesarji uporabljajo tudi zaščito za telo oziroma ščitnik za hrbet.

Ne glede na to, ali potrebujete novo BMX kolo ali zgolj nekaj dodatne opreme, morda čelado ali ščitnike, obiščite specializirano kolesarsko trgovino Extreme Vital. Tam boste našli vrhunska BMX kolesa proizvajalcev Flybikes in Verde Bikes, čelade O’Neal, Bluegrass in Poc ter raznovrstne ščitnike priznanih blagovnih znamk.

Karocikel.si
32 prispevkov

About author
Na spletnem portalu Karocikel.si boste našli nasvete in zanimivosti iz sveta kolesarjenja in kolesarske opreme ter s področja prehrane in zdravja.
Articles
Priporočilo uredništva
Vrste koles

Zakaj se odločiti za nakup cestnega kolesa?

Vrste koles

Mestno kolo – prednosti in slabosti

Vrste koles

Zakaj izbrati gravel kolo?