Kolesarska oprema

Nakup kolesarske čelade: kako izbrati pravo?

4 min branja

Ne glede na to, ali se podajate na adrenalinsko vožnjo po gorskih stezah, uživate v cestnem kolesarjenju ob slikoviti pokrajini ali preprosto uživate v mirni vožnji po mestnih ulicah, je varnost vedno na prvem mestu. Ena najpomembnejših sestavin varne kolesarske izkušnje je ustrezna kolesarska čelada.

Čelada ni le modni dodatek, ampak pomembna zaščita pred poškodbami glave ob morebitnem padcu. A izbira čelade ni zgolj vprašanje velikosti, temveč tudi namembnosti. Različne vrste kolesarjenja zahtevajo različne tipe čelad, ki so prilagojene specifičnim potrebam in okoliščinam, zato je pomembno, da izberemo kakovostno čelado, namenjeno določeni vrsti kolesarjenja.

Cestne čelade

Cestne čelade videvamo na glavah cestnih kolesarjev, saj so zasnovane tako, da so kar najbolj aerodinamične in kolesarjem omogočajo, da kolesarijo z manj zračnega upora. Prav tako so te čelade lahke in imajo na voljo dovolj odprtin za zračenje, kar je še kako pomembno v trenutkih, ko bi se ob naporih glava pričela pregrevati.

Cestna kolesarska čelada Rudy Project Nytron

Cestna kolesarska čelada Rudy Project Nytron — Extreme Vital

Pred nakupom preverite, da čelada poseduje vse potrebne varnostne certifikate in se pozanimajte tudi o dodatnih funkcijah. Pomembno je, da je čelada enostavno nastavljiva, je podložena za večje udobje in prilagodljivost ter omogoča zračenje. Še ena zanimiva posebnost je tehnologija Mips®, ki omogoča, da je notranja školjka čelade gibljiva, kar pri padcu zmanjša rotacijsko silo na možgane.

BMX/dirt čelade

BMX in dirt kolesarjenje sta športa, ki prinašata ekstremne izzive in adrenalinske skoke. V takšnih ekstremnih okoliščinah je treba zagotoviti optimalno zaščito glave, zato so posebne BMX in dirt čelade zasnovane tako, da izpolnjujejo edinstvene zahteve teh disciplin.

BMX čelade so običajno nizke in čvrste, zasnovane za zagotavljanje zaščite na zadnji in zgornji strani glave. Nizka zasnova omogoča boljšo vidljivost in gibanje glave, kar je ključno pri izvajanju različnih trikov in akrobacij. Dodatno ojačana območja na zadnji strani čelade nudijo zaščito v primeru padcev nazaj, ki so pri disciplini BMX pogosti.

BMX/dirt čelada O'Neal Dirt Lid ZF Bones

BMX/dirt kolesarska čelada O’Neal Dirt Lid ZF Bones — Extreme Vital

Dirt čelade so prav tako usmerjene v zaščito zadnjega in zgornjega dela glave, hkrati pa so zasnovane z namenom, da so lažje in zračnejše. Pri vožnji po skakalnicah in izvajanju trikov je pomembna tudi dobra zračnost, ki preprečuje pregrevanje glave. Nekatere dirt čelade imajo tudi posebne zračnike, ki omogočajo boljše hlajenje med vožnjo. Z njihovo uporabo je zagotovljena optimalna kombinacija zaščite in udobja.

MTB full face čelade

MTB full face čelade so zasnovane za ekstremno gorsko kolesarjenje, kjer so padci lahko še posebej nevarni. Glavna značilnost teh čelad je, da pokrivajo celotno območje glave, vključno z brado in obrazom. To zagotavlja popolno zaščito v primeru padca, saj preprečuje poškodbe obraza in čeljusti. Še posebej so priljubljene med downhill kolesarji in tistimi, ki se ukvarjajo s freeride kolesarjenjem.

Gorska full face čelada 7iDP Reset Project 23 ABS

Gorska full face čelada 7iDP Reset Project 23 ABS — Extreme Vital

Ti modeli čelad so običajno izdelani iz trpežnih materialov, kot so steklena ali ogljikova vlakna, ki zagotavljajo visoko stopnjo trdnosti ob nizki teži. Notranji oblazinjeni deli in sistemi prilagajanja omogočajo udobno prileganje, hkrati pa absorbirajo udarce in vibracije. Mrežasti zračniki poskrbijo za zadostno prezračevanje, kljub temu da čelade pokrivajo celotno glavo z obrazom vred. Zasnova MTB full face čelad omogoča tudi nošenje očal in zagotavlja široko vidno polje, kar je še posebej pomembno pri spustih in zahtevnejših terenih.

Gorske in treking čelade

Gorske čelade so posebej zasnovane za gorsko kolesarjenje in so vmesna izbira med bolj specializiranimi downhill full face čeladami in bolj univerzalnimi cestnimi čeladami. So lahke, dobro prezračevane in nudijo zadostno zaščito v primeru padcev. Običajno pokrivajo večji del zadnjega dela glave in so oblikovane tako, da omogočajo udobno nošenje tudi pri uporabi očal ali mask.

Gorska kolesarska čelada Smith Engage 2 MIPS

Gorska kolesarska čelada Smith Engage 2 MIPS — Extreme Vital

Treking čelade so prilagojene potrebam rekreativnih kolesarjev, ki se odpravljajo na daljše vožnje po urejenih poteh in cestah. So lahke, zračne in ponujajo udobno prileganje. Nekatere treking čelade imajo tudi dodatke, kot so snemljivi vizirji, ki ščitijo pred soncem in vejami, ter možnosti pritrditve luči ali kamere. Za razliko od bolj specializiranih čelad so treking čelade običajno bolj vsestranske, kar ustreza potrebam širokega kroga kolesarjev.

Otroške kolesarske čelade

Otroške čelade so pomemben del varnostne opreme za mlade kolesarje, ki se podajajo na pot kolesarjenja. Njihova zasnova je prilagojena otroškim glavam, sicer pa prav tako zagotavljajo optimalno zaščito in udobno prileganje.

Otroška kolesarska čelada MET Hooray

Otroška kolesarska čelada MET Hooray — Extreme Vital

Poleg tega so otroške kolesarske čelade običajno opremljene s svetlimi barvami in privlačnimi vzorci, kar spodbuja otroke k nošenju in povečuje njihovo vidnost na cesti. Pomembno je, da starši izberejo pravo velikost čelade in jo pravilno namestijo na otrokovo glavo, da zagotovijo maksimalno zaščito.

Vse vrste kolesarskih čelad so vam na voljo v kolesarskih trgovinah Extreme Vital. Celotno ponudbo si lahko ogledate v njihovi spletni trgovini, vsekakor pa je dobrodošlo, da se oglasite v kateri izmed njihovih fizičnih trgovin, kjer čelado pred nakupom preizkusite in se prepričate o popolnem prileganju. V primeru vprašanj ali nejasnosti se obrnite na prodajalce, ki vam bodo pri izbiri optimalne kolesarske čelade z veseljem pomagali.

Karocikel.si
32 prispevkov

About author
Na spletnem portalu Karocikel.si boste našli nasvete in zanimivosti iz sveta kolesarjenja in kolesarske opreme ter s področja prehrane in zdravja.
Articles
Priporočilo uredništva
Kolesarska oprema

Kolesarska očala in barva stekel: kaj izbrati?

Kolesarska oprema

5 razlogov za nakup kolesarskega trenažerja

Kolesarska oprema

Katero obutev za kolesarjenje izbrati?