Kolesarska oprema

5 razlogov za nakup kolesarskega trenažerja

3 min branja

Številni ljubitelji kolesarjenja v zadnjih letih pogosto vadijo na trenažerjih. Seveda se vsi strinjamo, da je ni čez vadbo na prostem, vendar je včasih kolesarska vadba v zaprtem prostoru veliko bolj priročna in učinkovitejša v primerjavi z vožnjo na prostem – zlasti pozimi in v mrzlih ter deževnih dneh. Poganjanje pedal v slabem vremenu ni za vsakogar. V tem primeru ne gre zgolj za zdravje, temveč tudi za varnost.

Kolesarski trenažer je torej lahko izvrsten pripomoček vse do trenutka, ko zunaj posije sonce. Tedaj lahko vadbo s trenažerja prenesete na cesto, kjer ste pri svojem početju varnejši kot v slabšem vremenu. V slabših zunanjih pogojih pa vam naprava v notranjem prostoru prinaša še druge prednosti in ne samo večje varnosti.

1. Časovno učinkovita naprava

Življenje postaja vse hitrejše. Na delovnem mestu od nas zahtevajo vse več, delo je treba opraviti hitreje, imamo več zadolžitev. Obkroženi smo s tehnologijo, ki samo še pospešuje procese, in to na vseh področjih. Vsakodnevne obveznosti, hiter in obremenjujoč tempo življenja ter pomanjkanje časa so torej najpogostejši vzroki, da preprosto zmanjka časa za športne in druge sprostitvene dejavnosti na prostem ali v športni dvorani.

Trenažer za kolo Tacx Boost

Trenažer za kolo Tacx Boost — Extreme Vital

Ena od možnosti, da vseeno nekaj naredimo zase ter da aktivno in učinkovito preživimo svoj prosti čas, je, da imamo pri roki napravo, ki jo lahko uporabimo doma. Če ste strastni ljubitelj kolesarjenja in vsakodnevno ne zmorete sesti na kolo, je kolesarski trenažer odlična rešitev. Vadba na napravi vam je na dosegu tudi v poznih večernih urah, ko se vam ne bi dalo sesti na kolo in se odpeljati nekaj kilometrov stran od doma, pa tudi varno ne bi bilo. Vadbo lahko planirate kadar koli – ne glede na letni čas ali del dneva.

2. Kolesarjenje brez prekinitev

Pri vožnji s kolesom na prostem naš ritem lahko hitro zmoti kakšen nezaželen zunanji dejavnik, na primer neraven teren, ustavljanje zaradi prometa, prometnih znakov, nenadno poslabšanje vremena, okvara na kolesu, delo na cesti. V nasprotnem primeru pa nam vadba s trenažerjem v zaprtem prostoru zagotavlja poganjanje pedal brez prekinitev.

V zaprtem prostoru je v času vadbe na trenažerju torej precej manj motenj in spremenljivk, ki bi lahko povzročale prekinitve vožnje. Posledično se bistveno lažje osredotočamo na dokončanje treninga.

3. Vse bolj atraktivna vadba

Kolesarjenje na prostem zagotovo ponuja več zanimivega dogajanja v okolici kot vadba na trenažerju. Čas zunaj teče hitreje, ko pred seboj opazujete prelepo naravo in se z drugimi kolesarji menite o načrtih za prihodnje. A vadba v zaprti sobi že dolgo časa ni več samo trening, kjer je pred vas postavljena le velika hladna stena. Kolesarjenje v zaprtih prostorih so namreč močno oživele najrazličnejše interaktivne aplikacije.

Trenažer za kolo Tacx Flux 2

Trenažer za kolo Tacx Flux 2 — Extreme Vital

Pametni trenažer za kolo vam omogoča, da lahko v virtualnem svetu številne reči počnete s prijatelji kolesarji v istem času. Na voljo so na primer skupinske vožnje in dirke. V času treninga lahko poslušate svojo najljubšo glasbo, si ogledate film in podobno. Z uporabo interaktivnih platform torej notranje kolesarjenje lahko dobi izjemno zabavno socialno komponento. Trenirate lahko vzporedno s kolesarjem, ki prebiva na drugi strani planeta.

4. Boljše osredotočanje na tehniko vožnje

Vadba s kolesarskim trenažerjem vam omogoča izjemno kakovosten trening. Osredotočate se lahko na kadenco (število obratov pedal na minuto), kar zagotavlja, da postanete še boljši kolesar. V primerjavi s kolesarjenjem na prostem mnogo več pozornosti lahko namenite tehniki, moči, hitrosti, frekvenci in tehniki pedaliranja. V udobju doma lahko premagujete zahtevne prelaze, znamenite vzpone in osvajate vrhove, kjer so svoje bitke bili tudi najslavnejši kolesarji.

5. Uporaben tudi za profesionalce

Kolesarskega trenažerja ne uporabljajo zgolj tisti, ki ne želijo poganjati pedal zunaj na mrazu. Naprava je izjemno dobrodošla tudi za profesionalce, ker na njem opravljajo treninge moči. Seveda svoj trening moči na njem opravljajo tudi rekreativni kolesarji, da se spomladi na kolo podajo dobro pripravljeni. V nasprotnem primeru bi bilo zanje nabiranje prvih kilometrov na kolesu morda precej mučno. Sezona kolesarjenja s pomočjo trenažerja torej lahko traja vse leto.

Karocikel.si
32 prispevkov

About author
Na spletnem portalu Karocikel.si boste našli nasvete in zanimivosti iz sveta kolesarjenja in kolesarske opreme ter s področja prehrane in zdravja.
Articles
Priporočilo uredništva
Kolesarska oprema

Kolesarska očala in barva stekel: kaj izbrati?

Kolesarska oprema

Nakup kolesarske čelade: kako izbrati pravo?

Kolesarska oprema

Katero obutev za kolesarjenje izbrati?