Mestno kolo – prednosti in slabosti

Mestno kolo

Kolo je med Slovenkami in Slovenci ena izmed najbolj priljubljenih oblik transporta. Še posebej v urbanih središčih, kjer je veliko prometa in vedno premalo parkirnega prostora. Ljudje, ki živijo v mestu, se zato v veliki meri naokoli prevažajo prav s kolesom.

Mestno kolo je odlična izbira za pot v službo, po opravkih ali zgolj za na kavo s prijatelji. Ima ogromno prednosti pred ostalimi kolesi, a tudi kakšno slabost. Zagotovo pretehtajo prednosti, je pa pošteno, da si ogledamo tako dobre kot slabe plati mestnega kolesa.

Najboljši način od točke A do B

Če živite v mestu in vas ves čas jezi dejstvo, da stojite v koloni in za nekaj kilometrov poti žrtvujete čisto preveč časa, bo mestno kolo za vas idealno. Z njim se boste nasmejani peljali mimo stoječe kolone, v kakršni ste morda stali še včeraj.

Obenem boste poskrbeli tudi za svoje zdravje, v službo pa boste prispeli jasnih misli in polni energije. Jemljite to kot jutranjo telovadbo, na katero tako radi pozabite. Mestno kolo nudi veliko udobja. Mehak sedež in stabilen položaj med vožnjo, ki ne utruja hrbtenice, ramen in vratu.

Dodatna oprema

Mestno kolo se lahko pohvali z raznovrstno dodatno opremo, ki vam bo le še olajšala vaše življenje. V prvi vrsti je poskrbljeno za varnost, saj imajo praktično vsa mestna kolesa vgrajene luči in odsevnike ter zvonec, s katerim opozorite pešca ali počasnejšega kolesarja pred seboj, da ga boste prehiteli.

Oprema mestnega kolesa

Vsa mestna kolesa imajo zaradi varnosti vgrajene luči, odsevnike ter zvonec.

Tudi slabše vremenske razmere vam ne bodo prišle do živega. Na kolesu so nameščene strešice, ki preprečujejo, da bi umazana luža na cesti ali pločniku končala na vašem hrbtu. Na kolo lahko montirate tudi otroški sedež ali kar dva, tako bo vožnja v vrtec in nazaj zabavna tudi za vašega malčka.

Ker je mestno kolo idealno za vožnjo po opravkih, boste z njim zavili tudi v trgovino. S košaro na krmilu boste brez težav do doma varno pripeljali vse, kar boste nakupili.

Veliko dobrih novic

Kolo, ki je namenjeno mestni vožnji, ima nameščene nekoliko širše pnevmatike, ki zagotavljajo vedno dober oprijem ne glede na podlago, po kateri vozite. Na ta način se poveča vaša varnost in izboljša občutek med samo vožnjo. Na takšnem kolesu se boste vozili oblečeni za v službo, za na kavo ali povsem po svojih željah.

Nobene potrebe po kakšni posebni opremi ali oblačilih ne bo, saj boste na mestnem kolesu vedno videti popolno. Še ena prednost teh koles je v tem, da skorajda ne potrebujejo vzdrževanja. Tu in tam morda nekaj maziva na verigo in je zadeva opravljena.

Kaj pa slabosti mestnega kolesa?

Tako kot vse reči na tem planetu ima tudi mestno kolo kakšno slabost v primerjavi z drugimi vrstami koles. Če mu lahko kaj zamerimo, je to morda teža. Okvir mestnega kolesa je precej težji od cestnega, kar pomeni, da bo potrebno nekaj več moči, da ga spravite v tek. Tudi prenašanje kolesa bo nekoliko težje.

Še ena slabost tiči v širini pnevmatik in prestavnem razmerju. Širše gume sicer omogočajo več oprijema, a s tem tudi večjo silo na gonilkah. Čeprav ima mestno kolo navadno nekaj prestav, pa le te niso namenjene premagovanju kakšnih bolj strmih delov.

Udobno, a nekoliko počasneje

Neke silne hitrosti tako na mestnem kolesu ne boste razvili, a osnovni namen le-tega ni hitrost, ampak praktična uporaba. V tej pa omenjeno kolo zagotovo zmaga, zato je na vas le še to, da si izberete takšno, ki vam bo najbolj všeč in bo tudi ustrezalo vašemu slogu vožnje ter potrebam.

Ne pozabite pa tudi na dodatno opremo, s katero si boste pošteno olajšali mnogo reči. Pred nakupom se posvetujte s prodajalcem, ki vam bo svetoval glede velikosti kolesa in opreme, ki jo morda potrebujete.