Katero obutev za kolesarjenje izbrati?

Obutev za kolesarjenje

Brez ustrezne opreme je kolesarjenje bolj težavno kot sicer, sploh če kolesa ne poganjamo s primerno obutvijo. Pravilno izbrani kolesarski čevlji lahko aktivnost v precejšnji meri optimizirajo.

Kolesarski čevlji postajajo nepogrešljiv kos opreme vsakega kolesarja, tudi tistega, ki se z vadbo ukvarja zgolj rekreativno. Veljajo za enega od poglavitnih gradnikov udobne in učinkovite vožnje. Če se v svet kolesarjenja šele podajate, je najbolje, da čim hitreje poskrbite tudi za tovrstno opremo.

Vanjo se splača investirati, ker vam bo prinesla mnoge prednosti v primerjavi z obutvijo, ki se ne pripenja na pedala. Seveda obstaja tudi različica čevljev brez zagozd. V tem primeru mora biti podplat izdelan iz kakovostne gume, da čevlji ne zdrsijo s pedala.

Kolesarski čevlji že na videz povsem drugačni

V primerjavi z drugimi športnimi copatami je kolesarska obutev že na videz povsem drugačna. Zlasti se od drugih čevljev loči po podplatih. Ti se med seboj lahko razlikujejo. Bistveno pa je, da so nekoliko trši, saj to omogoča boljši prenos moči. Zaradi slednjega je poganjanje učinkovitejše.

Gorski kolesarski čevlji NorthWave Clan 2

Gorski FLAT kolesarski čevlji NorthWave Clan 2 – na voljo v trgovini Extreme Vital

Pred nakupom primerne obutve za kolesarjenje si morate postaviti nekaj ključnih vprašanj. Najprej si odgovorite, ali takšno obutev dejansko potrebujete. Če se boste predajali samo lagodnim vožnjam po ravnem ter se boste vmes veliko ustavljali, jih ne potrebujete nujno. V nasprotnem primeru pa zagotovo. Ključno je tudi to, da so čevlji v skladu s tipom kolesa in s terenom, po katerem se najpogosteje vozite.

Zakaj je dobro, da so čevlji vpeti v pedal?

S kolesarskimi čevlji se prenos moči na pedala poveča, in sicer zato, ker je obutev lahka ter ima trd podplat, torej ne izgubljate energije. Oziroma: ko so čevlji vpeti v pedala, vam je precej olajšano poganjanje. To namreč postane stabilnejše, zlasti imate več nadzora nad silo, ki se vlaga v obračanje pedal.

Cestni kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa

Cestni kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa – na voljo v trgovini Extreme Vital

Ko kolesarite z navadno obutvijo, kar polovico obrata energije ne vlagate v pedaliranje. Po drugi strani pa kolesarski copati zagotavljajo, da stopalko lahko povlečete tudi navzgor. Posledično se energija porablja precej učinkoviteje.

Nakup čevljev odvisen od sloga kolesarjenja

Pri izbiri kolesarskih čevljev je treba pomisliti tudi na slog kolesarjenja. Ni vseeno, ali kolesarite na cestnem ali gorskem kolesu. A ne glede na to, je ključno, da so čevlji kompatibilni s pedalom oziroma s samim načinom pripenjanja nanj. Takšna vrsta obutve ima namreč zagozde, ki pa niso univerzalne.

Uporaba gorskega kolesa narekuje MTB kolesarske čevlje. Ti imajo praviloma ploščice z dvema luknjama in so precej bolj vsestransko uporabni v primerjavi s cestnimi šprintaricami. Njihovi podplati niso pretirano trdi, ker imajo gumijaste žlebove. Kot takšni so primernejši za hojo. Za razliko od cestnih imajo profil. Lahko se jih uporablja za treking kolesarjenje. Zagotavljajo odličen prenos moči na pedala, hkrati pa lahko z njimi dovolj učinkovito premagujete neravne terene.

Gorski kolesarski čevlji NorthWave Rockster

Gorski SPD kolesarski čevlji NorthWave Rockster – na voljo v trgovini Extreme Vital

Po drugi strani pa so čevlji za cestno kolesarjenje namenjeni samo poganjanju, ne pa tudi hoji. Zanje je značilen neupogljiv oziroma tog gladek podplat, in to brez gumijaste prevleke. Imajo tudi štrlečo zagozdo. Hoja v njih torej ni udobna in je celo nevarna. Prinaša pa izjemno učinkovito porazdelitev pri pedaliranju.

Pri izbiri te vrste kolesarskih čevljev je treba paziti na indeks togosti. Ta je odvisen predvsem od vrste materiala podplata. Za tiste, ki so željni dobrih rezultatov, so odlična izbira karbonske, za rekreativce pa so dovolj dobra izbira tudi plastični oziroma najlonski.

Vrste zategovanja čevljev

Pri izbiri kolesarske obutve je torej glavni poudarek na podplatu. Pozorni moramo biti še na vrsto zategovanja. Na voljo so trakovi za zapenjanje ozirom ježki, zaponke ali pletenice oziroma klipsna, vezalke ter vrtljivi gumbi z žico (sistem BOA).

Pri izbiri primerne velikosti pa se ne ozirajte po velikostih katerih koli drugih športnih čevljev ali po velikosti pohodniške obutve. Stopalo med kolesarjenjem miruje, zato ne potrebujete dodatnega manevrskega prostora.