Vse, kar morate vedeti o gorskih kolesih

Gorska kolesa

Odločili ste se, da si kupite novo kolo. Ker najbolj uživate v vožnji po brezpotjih in v naravi, je gorsko kolo za vas najprimernejša izbira. Zgolj ta podatek pa za nakup kolesa še ni zadosten, saj na trgu obstaja cela množica koles, ki se uvrščajo v kategorijo gorskih koles.

Vsem vrstam gorskega kolesa pa je skupno to, da se ponašajo s širšimi zračnicami z izrazitim profilom, odlično stabilnostjo, kljubovanjem zahtevnejšim terenom, dobrim vzmetenjem, zmogljivejšimi zavorami, izvrstnim oprijemom ter z odzivno, dinamično in stabilnejšo vožnjo.

Glavne vrste gorskih koles

Pred vstopom v fizično trgovino s kolesi, kjer boste izbrano gorsko kolo lahko tudi preizkusili, doma pobrskajte po spletu in poskušajte najti čim več podatkov o različnih vrstah gorskih koles ter na ta način ugotoviti, katera bi bila za vas najustreznejša in zakaj. Na ta način boste izbor koles močno zožali in tudi prodajalcu olajšali delo. Več časa boste lahko porabili za preizkušanje izbrane vrste.

V osnovi gorska kolesa delimo na tri večje skupine. To so kros (cross country – XC), spust (downhill – DH) in freeride. Kros gorska kolesa so namenjena vožnji čez drn in strm, običajno imajo sprednje vzmetenje ali polno vzmetenje ter sodijo med lahka gorska kolesa (9–12 kilogramov).

Gorsko kolo Scott Aspect 940

Gorsko kolo Scott Aspect 940 s Shimano hidravličnimi disk zavorami (Extreme Vital).

Downhill gorska kolesa so prirejena za zahtevnejše spuste, so polno vzmetena in so težja od 15 kilogramov. Freeride kolesa so mešanica med kros in spust vrsto gorskega kolesa. So primernejša za spuste v primerjavi s kros kolesi in sodijo med srednja težka kolesa.

Več vrst gorskih koles lahko spoznate v odličnem vodiču za nakup gorskega kolesa.

Vrste materiala za okvir

Tako kot za vsa kolesa je tudi za gorsko kolo značilno, da je njegov okvir lahko narejen iz različnih materialov. To je lahko poceni, trpežno, udobno in težko jeklo; lahek aluminij, ki ne rjavi in je najpogostejša izbira; zelo lahek in drag karbon, ki je krhek in občutljiv na udarce; lahek, udoben in zelo trpežen titan.

Pri izbiri materiala vam lahko pomaga kar specializirani prodajalec. Lahko pa kar sami presodite, katera vrsta je najustreznejša za vas, glede na to, da sedaj poznate bistvene lastnosti materialov, iz katerih so gorska kolesa lahko narejena.

Osnovna oprema gorskega kolesa

Pri osnovni opremi bodite posebej pozorni na prestave, pogon in zavore. Dandanes prevladuje 3×9 sistem prestav pa tudi 3×8 ali 3×7 pri nižjih cenovnih razredih koles.

XC gorsko kolo Specialized Epic Comp EVO 29"

XC gorsko kolo Specialized Epic Comp EVO 29″ z okvirjem iz aluminija (Extreme Vital).

Ker se na pogon in zavore verjetno slabše spoznate, naj vam sistem delovanja razloži prodajalec. Pozorno ga spremljajte in ga vprašajte prav vse, kar vam v danem trenutku ne bo jasno.

Posegajte po višjih cenovnih razredih

Ker si kolesa ne kupujete vsak dan, je zato še toliko pomembneje, da si kupite kar se da kakovostno kolo. Zato raje posegajte po višjih cenovnih razredih, saj se vam bo gorsko kolesarjenje tudi zato še bolj prikupilo, ker s kolesom ne boste imeli večjih težav. Dobro izbrano gorsko kolo višjega cenovnega razreda vam bo dolgo in odlično služilo.

Ker pa vam večina specializiranih trgovin s kolesi med svojimi storitvami ponuja tudi servis in nastavitev koles, se s prodajalcem pomenite še o tem.