Kako izbrati električno kolo?

Kako izbrati električno kolo

Se odločate za nakup električnega kolesa? Potem morate obvezno prebrati članek, v katerem vam bomo postregli s številnimi koristnimi napotki in nasveti, ki jih boste upoštevali pri izbiri svojega novega e-kolesa. Le-tako boste zadovoljili vsem svojim potrebam in željam ter se z nasmehom odpeljali po vsakodnevnih opravkih ali na izlet.

Električno kolo mora biti primerno vaši vožnji

Električna kolesa so zelo raznolika, saj so namenjena različnim ljudem, ki jih bodo uporabljali v različne namene. Vsak posameznik bo sam izbral, kaj mu je pri električnem kolesu pomembno in kaj ne. Zato ni nič čudnega, da na tržišču obstaja veliko različnih modelov, ki so namenjena prevozu na delo, umirjeni vožnji, terenski vožnji, gorskemu kolesarjenju, prevozu otroka, cestnemu kolesarjenju, vožnji po makadamu in tako naprej.

Najprej se vprašajte, po kakšnem terenu se boste s svojim e-kolesom vozili. Na to vprašanje si odgovorite, preden boste stopili v trgovino po električno kolo, saj vam bodo tako izkušeni prodajalci lažje pomagali.

Električno kolo potrebuje ustrezno baterijo

Električna kolesa običajno poganjajo litij-ionske baterije. Seveda je povsem logično, da kakovostnejša in dražja e-kolesa vsebujejo kakovostnejšo baterijo. Takšna baterija se bo razgradila v daljšem časovnem obdobju, poleg tega pa bo pozitivno vplivala tudi na kakovost in intenzivnost vožnje.

Električno kolo Scott E-Genius 720

Priporočamo: Električno kolo Scott E-Genius 720 (2018) – na voljo v trgovini Extreme Vital

Polno napolnjena baterija v povprečju traja od 2 do 3 ure, seveda pa je ta podatek odvisen tudi od vrste proizvajalca baterije, zmogljivosti baterije in tako naprej. Naš nasvet: izogibajte se klasičnim svinčenim baterijam, saj so težje in manj zmogljive. Kakovostna litij-ionska baterija pa vas zagotovo ne bo pustila na cedilu.

Vaše električno kolo mora biti varno

Le-tako boste preprečili požar ali kakšno drugo poškodbo, ki se lahko pripeti med vožnjo. Zato mora imeti vaše e-kolo vse potrebne certifikate, da je skladno za prosto uporabo v EU ter da so njegovi akumulatorji povsem ustrezni.

Svetujemo vam, da se po svoje kolo odpravite k specializiranemu prodajalcu koles!

Malo denarja – malo muzike

Nikakor ne moremo zanikati, da je pri izbiri električnega kolesa zelo pomembna tudi njegova cena. Cenejša električna kolesa so zagotovo manj zmogljiva ter kakovostna. Če želite odlično električno kolo, potem boste morali v žep seči nekoliko bolj globoko, saj se cena giblje od 900 € naprej.

Nikar ne posegajte po osnovnem modelu, saj vam takšno e-kolo ne bo ponujalo vsega, kar potrebujete. Pomislite na kakovosten okvir, zmogljive zavore, funkcionalno vzmetenje in tako dalje. Pomembna je tudi kakovost središčnega motorja.

Prednost električnega kolesa se skriva prav v njegovi enostavni uporabi. Z njim boste učinkovito premagovali dolge razdalje in bolj strme klance, ki bi vam drugače predstavljali bolj ali manj veliko oviro. Z električnim kolesom se lahko na turo odpravijo tudi tisti družinski člani, ki niso najbolje telesno pripravljeni, saj bo veliko dela opravilo kolo samo. So tudi odlična izbira za vse tiste, ki bi se radi izognili vožnji z avtomobilom, predvsem v službo ali do nekoliko oddaljene trgovine.