5 prednosti otroškega poganjalca

Otrok na otroškem poganjalcu

Številni strokovnjaki in tudi delovni terapevt Todd Williams, ki se že leta posveča rehabilitaciji otrok, pravijo, da daje uporaba poganjalca več nadzora, ker so pri vožnji noge na tleh. Če se otroci najprej naučijo držati ravnotežje, kasneje vožnji lažje dodajo uporabo pedalov. To je namreč enostavneje, kot da poskušajo obvladati obe veščini hkrati.

Williams pri terapijah s svojimi mladimi pacienti vedno uporablja poganjalec, poleg tega pa je z njim učil voziti kolo tudi svojo hčerko. Za učenje ji sicer ni kupil poganjalca, ampak je običajnemu kolesu odstranil pedala in verigo. Dva tedna kasneje je njegova hčerka že samostojno vozila običajno kolo.

Poganjalci oziroma vožnja koles brez pedalov mladim kolesarjem omogoča, da hitro razvijejo potrebno samozavest in ravnotežje, obenem pa občutijo nadzor nad svojo hitrostjo.

Nekateri odrasli najraje učijo mlade na navadnih kolesih s pomočjo pomožnih kolesc, drugim se zdijo poganjalci predragi oziroma le modna muha. Zagovorniki poganjalcev trdijo, da so ta sredstva varnejša in otrokom omogočajo, da pričnejo voziti kolo veliko mlajši. To je pomembno predvsem za tiste otroke, ki nimajo moči v nogah, da bi potiskali pedale. Ker se lahko poganjajo samostojno, s pomočjo svojih nog, jim poganjalec daje svobodo.

Cruzee poganjalec za deklice

Priljubljen poganjalec Cruzee za otroke višine od 60 do 120 cm (Extreme Vital)

Poganjalci so zabavni. Vsi otroci obožujejo vožnjo s kolesom. To, da ima otrok razvojno težavo, še ne pomeni, da ne more početi enakih stvari, ki jih počnejo ostali otroci. Na terapijah se poganjalci uporabljajo pri otrocih, ki imajo težave pri vzajemnem poganjanju pedalov, in pri tistih, ki postanejo napeti in tesnobni ter posledično živčni zaradi napotkov, ki jih prejemajo.

Kot dodaten plus se poganjalci enostavno pomikajo po različnih površinah, vključno s stezami, makadamskimi cestami in celo travniki. Ponudba otroških poganjalcev na trgu je dandanes že izjemno pestra, zato ni bojazni, da ne bi našli ustreznega za svojega malčka ali malčico.

Ključni razlogi za nakup poganjalca

1. Varnost

Poganjalec je varnejši in bolj praktičen kot tricikel in pomožna kolesca. Tricikli so počasni, neprijetni za manevriranje in se zlahka prevrnejo na neravnih in naklonskih površinah. Otroci so na poganjalcu bolj osredotočeni na ravnotežje kot na vrtenje pedalov. Posledično so bolj pripravljeni na nepričakovano izgubo ravnotežja in zato je manj verjetnosti, da bodo med vožnjo padli.

2. Cena

Mnogi starši se težko odločijo za nakup poganjalca, ker menijo, da gre le za potratno trošenje denarja. Le malo staršev pa ve, da poganjalec lahko nadomesti tricikel in tudi prvo kolo, kar se na kocu izkaže za veliko bolj ekonomično.

3. Navdušenje

Namesto da bi otroke prosili, naj gredo ven in se igrajo, bodo oni prosili vas, da jih peljete na vožnjo s poganjalcem. Otroci imajo namreč radi neodvisnost in občutek, da so nekaj dosegli. Poganjalec jim ta občutek zagotovo nudi, saj ga brez težav uporabljajo brez pomoči staršev. Otroci običajno obožujejo vožnjo s kolesom, saj se na kolesu počutijo dobro in svobodno.

4. Čas za družino

Pogajalci oživijo družinska druženja in zabavo na prostem, saj omogočajo enostavno raziskovanje okolice. Malčkom omogočajo, da se z zmerno hitrostjo vozijo po kolesarskih poteh, po pločnikih in parkih ter s tem navdušujejo starše in starejše brate in sestre.

Poganjalec družinam omogoča tudi raziskovanje narave, saj ga enostavno vzamemo povsod s seboj. Ker nima pedalov, se brez težav pospravi v avtomobil, kar pomeni, da ga lahko odpeljemo povsod, kamor gremo.

5. Hitrejše učenje

Otroci, ki se vozijo s poganjalcem, običajno hitreje obvladajo vožnjo s klasičnim kolesom kot tisti, ki se učijo s pomožnimi kolesci. Nič nenavadnega ni, da se otroci s poganjalcem lahko vozijo že pri treh letih, medtem ko se s kolesom, ki ima pomožna kolesca, lahko vozijo šele pri petih ali šestih letih.

Poleg tega je prehod na običajno kolo po uporabi poganjalca veliko lažji. Kasneje se bodo otroci z običajnim kolesom spoprijeli brez težav. Staršem ne bo potrebno teči poleg njih, ne bo jim potrebno držati sedeža in brisati solz zaradi padcev. Ko se bo otrok usedel na kolo, se bo preprosto odpeljal in užival v vožnji.