Poganjalec – za ravnotežje in koordinacijo

Otroški poganjalec

V zadnjih letih so se poganjalci povsem udomačili v voznem parku mladih družin. Če smo se nekoč učili vožnje s kolesom na način, da smo »podedovali« kolo od starejšega brata ali sestre in se nagibali tako, da smo si pomagali z dodatnimi kolesci, pri tem pa večkrat grdo padli, je s poganjalci to sedaj povsem druga pesem.

Fantastičen izum, ki je nešteto otrokom po celem svetu omogočil, da se naučijo voziti kolo na nek povsem drugačen način. Učenje skozi smeh in zabavo ter z željo po še. Poganjalci so narejeni iz različnih materialov, prav posebej priljubljeni pa so v zadnjem času postali tisti ekološki, iz lesa.

Poganjalci iz lesa?

Tako je. In to sploh ni slaba ideja. Les je namreč precej lažji od kovine, zato ga bo malček še lažje obvladoval. Pred nakupom poganjalca vsekakor preverite, za kakšen model gre in za kakšno starost otroka je primeren. Pred nakupom izmerite razkorak otroka in poiščite poganjalca z nastavljivim sedežem, kar bo omogočilo, da se bo vaš malček kar nekaj časa podil naokoli z njim.

Zakaj je poganjalec boljši od klasičnega kolesa?

Poganjalci so znani po tem, da se jih vozi na način odrivanja z nogami od tal in ne s pritiskanjem na pedala. Na ta način ima otrok ves čas stik s tlemi in praktično ni nevarnosti, da bi padel zaradi izgube ravnotežja. Prav slednje pa se s pomočjo poganjalca hitro razvije.

Otrok bo na ta način precej hitreje osvojil potreben občutek za ravnotežje, prav tako pa se mu bodo hitreje razvijale motorične sposobnosti. Namesto strahu pred padcem s kolesa bo njegov um zaposlen s tem, kako hitreje napredovati za bolj učinkovito vožnjo, s čimer se močno izboljšata tudi koordinacija in smisel za prostor. In ne le to. Fizična aktivnost pri odganjanju in lovljenju ravnotežja bo blagodejno vplivala tudi na njegovo rast in razvoj mišic.

Pozornost višini, a tudi kolesom

Ker mora mali kolesar z nogami seči do tal, bo višina sedeža eden ključnih faktorjev pred nakupom poganjalca. Prav tako pa je potrebno biti previden pri izbiri koles. Nekatera kolesa so narejena iz trde plastike, kar pomeni, da so praktično neuničljiva, a po drugi strani tudi ne najboljša za uporabo.

Poganjalec WOOM

Poganjalec WOOM

Na voljo so tudi kolesa iz trde pene ali gume, pa gume napihnjene z zrakom, ki so hkrati najkvalitetnejše. Izbira bo verjetno odvisna od tega, po kakšni podlagi se bo vaš malček vozil in koliko let šteje.

Kvaliteta pred ceno

Čeprav nas večina vedno gleda tudi na ceno, pa je potrebno v tem primeru poiskati ustrezno kombinacijo med ceno in kvaliteto. Gre za vašega otroka, ki se podaja svojim prvim kolesarskim metrom naproti, zato je potrebno storiti vse za njegovo varnost.

Cene poganjalcev se gibljejo nekje med 50 in 150 €, odvisno od materialov, iz katerih so izdelani, pa tudi od znamke proizvajalca. Vsekakor boste naredili najbolje, če se boste pred nakupom posvetovali s prodajalcem, ki vam bo z veseljem svetoval in odgovoril na vsa morebitna vprašanja.