Zakaj izbrati gravel kolo?

Ste ljubitelj kolesarjenja in zase iščete optimalno kolo? Morda ste pregledali že nešteto koles, se sprehodili skozi trgovine in brskali po spletu, pa še vedno niste naleteli na kolo, ki bi vas povsem prevzelo. Pravi kolesarji radi rečejo, da jih kolo kar pokliče k sebi.

Morda se sliši kot scena iz priljubljenega filma o čarovniku Harryju Potterju, a neka kemija vendarle mora obstajati tudi na tem področju. Tokrat smo se odločili, da za vas raziščemo, kakšna kolesa so gravel in zakaj morda izbrati prav to kolo.

Ste radi pripravljeni na nepričakovano?

Če ste eden tistih kolesarjev, ki na kolesu preživijo kar lep del dneva, obožujete tako ravne ceste kot tudi makadamske in nekoliko bolj blatne poti, ste morda pravkar našli kolo zase. S tem kolesom boste nadvse uživali v dolgih kilometrih na asfaltirani cesti in prav nič ne bo imelo proti, če si boste vmes zaželeli še nekaj vožnje po drugačnem terenu.

Gravel kolo Giant Revolt Advanced 1

Gravel kolo Giant Revolt Advanced 1 – na voljo v trgovini Extreme Vital

Za gravel kolo tako lahko rečemo, da gre za nekakšno mešanico cestnega in ciklokros kolesa, s katerim se lahko zapeljete tudi po blatu. In sploh ni nobene potrebe, da bi kolo iz kolesarnice jemali zgolj za tiste priložnosti, ko si želite podreti novo stotico na svojem števcu, pač pa se z njim lahko vozite tudi na delo.

In zakaj je gravel kolo tako vsestransko?

Da je omenjeno kolo pripravljeno tako na različne podvige kot tudi na umirjeno vožnjo od točke A do točke B, so proizvajalci poskrbeli na način, da so za kolo izdelali okvir z izjemno geometrijo, ki vse to omogoča. K udobni in sproščeni vožnji pa seveda pripomorejo tudi nekoliko debelejši plašči.

Za več stabilnosti med vožnjo kolo poskrbi s svojo daljšo medosno razdaljo, poseben pa je tudi material, iz katerega je narejen okvir tega kolesa. Okvirji gravel koles so navadno karbonski ali aluminijasti. Izdelujejo pa jih tudi iz trpežnega CrMo jekla.

Oprema gravel kolesa

Čeprav se zdi športen videz kolesa dokaj špartanski, pa je potrebno dodati, da ima veliko okvirjev že pripravljene različne nastavke za pritrjevanje dodatne opreme. Tako lahko na gravel kolo namestite tudi blatnike ali denimo potovalne kolesarske torbe. Prava posebnost tega kolesa je torej, da bo zadovoljilo različne okuse.

Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon

Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon – na voljo v trgovini Extreme Vital

Z njim bodo namreč nadvse zadovoljni kolesarji, ki imajo radi nekaj več hitrosti, kot tudi tisti, ki se radi vsake toliko zapeljejo še kam drugam kot na cesto. Nikoli več vas ne bo strah zaviti na neraven teren, morda makadam. Prav tako bo vaša vožnja postala bolj samozavestna, saj bodo trpežni plašči precej bolj odporni na morebitne ostre robove in kamenčke.