5 znakov, da je čas za čiščenje jeter

Čiščenje jeter

Ste se že kdaj pošalili s kom na račun pivskega trebuha? Povsem mogoče je, da ne gre za prekomerno telesno težo na račun popitega piva, pač pa za zamaščena jetra, kar se največkrat pokaže prav z odlaganjem in kopičenjem maščobnih oblog na tem predelu telesa.

Gre za precej nevarno stanje, saj maščoba obrašča vse notranje organe, ki se varno skrivajo v trebušni votlini. Za zamaščenost jeter smo krivi sami v primeru, da pretiravamo z alkoholnimi pijačami, uživamo sladke pijače in predelano ter hitro hrano. Preverite pet znakov, ki vam povedo, da imate morda zamaščena jetra.

1. Nenehna utrujenost

Osebe z zamaščenimi jetri navadno trpijo za kronično utrujenostjo. Ne glede na to, kdaj so se odpravile na spanje, se zjutraj prebudijo popolnoma izčrpane. Zamaščena jetra so tako omejena pri presnovi in odvajanju toksinov iz telesa, da morajo za izvedbo svojih običajnih nalog vložiti precej več napora.

Utrujenost zaradi zamaščenih jeter

Znak zamaščenih jeter je lahko tudi neprestana utrujenost.

Ko pa je človek utrujen, se zmanjšajo njegove umske sposobnosti, postane razdražljiv in celo depresiven. Kopica simptomov, ki pa imajo lahko za vir zgolj eno težavo. Zamaščena jetra!

2. Povišan krvni tlak

Še eno od nevarnih bolezenskih stanj, ki lahko ob ignoriranju postane celo usodno. Povišanega krvnega tlaka navadno niti ne zaznamo drugače kot z rednim merjenjem pri zdravniku ali doma. In kaj ima krvni tlak z jetri?

Dokazano je, da se osebe z zamaščenimi jetri pogosteje ubadajo s povišanim krvnim tlakom kot drugi. Ob tem, da takšno stanje pelje do bolezni jeter, pa lahko vpliva tudi na nastanek srčno-žilnih bolezni.

3. Težave s koncentracijo

Se vam zdi, da imate namesto jasnih misli in idej v glavi popolno meglo? Povsem mogoče je, da so za to kriva vaša jetra oziroma njihova zamaščenost. Poleg tega, da stanje vpliva na težave pri zbiranju misli, pa vodi tudi v počasnejše reakcije tam, kjer je to še posebej nevarno. Denimo pri vožnji z avtomobilom.

4. Alergije

Znano je, da so jetra filter za strupe, ki potujejo po našem telesu, in njihova naloga je, da jih ujamejo ter izločijo iz telesa. V primeru, ko pa so jetra zamaščena, se ta funkcija močno omeji, kar ima za rezultat kopičenje toksinov in alergenov na enem mestu.

Prav zato lahko pride do izbruha različnih alergij, za katere prej nikoli niste vedeli. Nekatere alergije pridejo in gredo, za kar naj bi bilo zaslužno prav čiščenje jeter.

5. Prebavne motnje in temen urin

Da imate morda zamaščena jetra, lahko nakazujejo tudi konstantne težave s prebavo. Nekateri temu rečejo razdraženo črevesje, a je to zelo pogosto simptom tudi oslabljenega delovanja jeter. Govorimo o napihnjenosti, pa denimo o diareji po vsakem zaužitem obroku.

Tudi bolečine v trebuhu in občutek slabosti spadata med omenjene simptome. Toksini se iz našega telesa izločajo tudi skozi urin, zato je dobro biti pozoren na njegovo barvo. Če je ta konstantno skozi celoten dan temnejše barve, je to že prvi znak za alarm.

Čiščenje jeter

Poznamo kar nekaj naravnih receptov za čiščenje jeter, pa tokrat omenimo morda le nekaj sila preprostih korakov, s katerimi lahko kar doma poskrbimo za svoja jetra.

Post na način, da skozi dan v resnici ne pojemo ničesar mastnega, nato pa jetrom pomagamo izločiti nakopičene toksine in maščobo s pripravkom iz grenke soli.

Prehranska dopolnila, kot je denimo pegasti badelj, učinkovito pripomorejo k jetrni razbremenitvi in odstranjevanju maščobe. Prav tako pa jim lahko pomagamo na način, da v prehrano dodajamo kurkumo, uživamo jagodičevje in zeleno zelenjavo, na primer zelje in brokoli.