Kolesarska oprema

Kolesarska očala in barva stekel: kaj izbrati?

2 min branja

Kolesarska očala so pomemben del opreme vsakega kolesarja, saj nudijo zaščito pred soncem, vetrom, prahom in insekti ter izboljšujejo vidljivost in udobje med vožnjo. Med številnimi dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri izbiri kolesarskih očal, je ena najpomembnejših odločitev barva stekel, saj le-ta vpliva na vidljivost, kontrast in zaznavanje okolice.

Različne barve stekel so namenjene različnim pogojem vožnje in lahko bistveno izboljšajo vašo kolesarsko izkušnjo. Pomembno je razumeti, kako posamezne barve vplivajo na vidljivost in zakaj je morda ena barva stekel bolj primerna za določene pogoje kot druga.

Prozorna stekla

Prozorna stekla so idealna izbira za vožnjo v slabih svetlobnih pogojih, kot so oblačni dnevi, mrak ali noč. Omogočajo maksimalno prepustnost svetlobe in ščitijo oči pred vetrom, prahom in insekti, ne da bi zmanjšale vidljivost. Prozorna stekla so tudi odlična za vožnjo v gostih gozdovih ali pod krošnjami dreves, kjer je svetloba omejena.

Kolesarska očala Uvex Sportstyle 228

Kolesarska očala Uvex Sportstyle 228 — Extreme Vital

Čeprav prozorna stekla ne nudijo zaščite pred sončnimi UV žarki, večina kakovostnih kolesarskih očal še vedno vsebuje UV zaščitni premaz, ki ščiti oči pred škodljivimi žarki tudi brez barve stekel. Prozorna stekla so torej odlična za večerne vožnje in vse situacije, kjer je osvetlitev nizka, obenem pa zagotavljajo osnovno zaščito pred zunanjimi vplivi.

Rumena stekla

Rumena stekla so odlična za vožnjo v megli, oblačnih dneh ali v mraku, saj povečujejo kontrast in izboljšujejo vidljivost v slabih svetlobnih pogojih. Rumena barva pomaga filtrirati modro svetlobo, kar pripomore k jasnejšemu in ostrejšemu vidu ter zmanjšuje bleščanje od mokrih cest ali površin.

Kolesarska očala Oakley Sutro S

Kolesarska očala Oakley Sutro S — Extreme Vital

Kolesarji, ki vozijo v spremenljivih vremenskih razmerah ali na senčnih območjih, bodo rumena stekla zelo cenili zaradi njihove sposobnosti izboljšanja kontrasta. Ta stekla omogočajo boljšo zaznavo globine in olajšajo prepoznavanje ovir na cesti, kar je še posebej koristno pri vožnji po neurejenih terenih ali v mestnem prometu.

Rjava in bakreno rjava stekla

Rjava stekla so idealna za vožnjo v srednjih do močnih svetlobnih pogojih, saj zmanjšujejo bleščanje in povečujejo kontrast. Te barve stekel so še posebej učinkovite pri filtriranju modre svetlobe, kar izboljšuje vidljivost in zmanjšuje utrujenost oči med daljšimi vožnjami. Rjava stekla so primerna za vožnjo v spremenljivih svetlobnih pogojih, kot so delno oblačni dnevi ali vožnja skozi senčne predele.

Kolesarska očala Oakley Bxtr Mahomes

Kolesarska očala Oakley Bxtr Mahomes — Extreme Vital

Bakreno rjava stekla so podobna rjavim, vendar ponujajo nekoliko toplejši ton, kar lahko še dodatno poveča kontrast in izboljša zaznavanje podrobnosti. Oba tipa stekel sta idealna za kolesarje, ki iščejo vsestransko zaščito pred soncem in bleščanjem, obenem pa želijo izboljšati zaznavo okolice med vožnjo.

Fotokromatska stekla

Fotokromatska stekla so izjemno priljubljena med kolesarji zaradi svoje prilagodljivosti različnim svetlobnim pogojem. Ta stekla se samodejno prilagajajo svetlobi in potemnijo v močni sončni svetlobi ter postanejo prozorna v slabših svetlobnih pogojih.

Kolesarska očala Oakley Flak 2.0 XL Photochromic

Kolesarska očala Oakley Flak 2.0 XL Photochromic — Extreme Vital

Fotokromatska stekla so idealna za kolesarje, ki vozijo v spremenljivih vremenskih razmerah ali na dolgih turah, kjer se svetlobni pogoji pogosto spreminjajo. Čeprav so dražja od običajnih stekel, njihova vsestranskost in udobje pogosto upravičita višjo ceno.

Z njimi kolesarji nimajo potrebe po menjavi očal ali stekel med vožnjo, kar omogoča bolj tekočo in brezskrbno izkušnjo. Fotokromatska stekla so odlična izbira za tiste, ki iščejo univerzalno rešitev za različne svetlobne pogoje.

Karocikel.si
32 prispevkov

About author
Na spletnem portalu Karocikel.si boste našli nasvete in zanimivosti iz sveta kolesarjenja in kolesarske opreme ter s področja prehrane in zdravja.
Articles
Priporočilo uredništva
Kolesarska oprema

Nakup kolesarske čelade: kako izbrati pravo?

Kolesarska oprema

5 razlogov za nakup kolesarskega trenažerja

Kolesarska oprema

Katero obutev za kolesarjenje izbrati?