Zdravje in prehrana

Energija za kolesarje: energijski geli od A do Ž

4 min branja

Kolesarjenje je ena izmed najbolj priljubljenih in zdravih oblik rekreacije, ki ponuja številne koristi za fizično in duševno zdravje. Poleg tega je to tudi šport, ki ga z veseljem izvajajo številni rekreativci in tekmovalci. Ne glede na to, ali gre za sproščujočo vožnjo po okolici ali za tekmovalno kolesarjenje, je zahtevnost telesne dejavnosti na kolesu nedvomno visoka.

Daljše in intenzivnejše vožnje zahtevajo znatno porabo energije, zato je pomembno, da kolesarji skrbijo za ustrezen vnos hranil med vožnjo in na ta način ohranijo svojo zmogljivost in vzdržljivost. Pri kolesarjenju na daljše razdalje ali intenzivnejših treningih se lahko hitro porabi veliko energije, zato je ključno, da kolesarji poskrbijo za ustrezno dopolnitev le-te med vožnjo.

Telo potrebuje energijo

Kolesarjenje je fizično zahtevna dejavnost, ki zahteva veliko energije, zlasti pri daljših in intenzivnejših vožnjah. Med vožnjo se telo zanaša na zaloge glikogena, ki so shranjene v mišicah in jetrih, ter na krvni sladkor kot glavni vir energije. Pri kolesarjenju telo porablja glikogen in glukozo, da zagotovi energijo za premagovanje razdalje in premagovanje vzponov. Ko se zaloge glikogena in glukoze v telesu izčrpajo, se lahko pojavi stanje, imenovano hipoglikemija, ki je posledica nizke ravni sladkorja v krvi.

Energijski geli High5 EnergyGel (32 ml)

Energijski geli High5 EnergyGel (32 ml) — Extreme Vital

To stanje privede do občutka izčrpanosti, slabosti, tresenja, omotice in celo izgube zavesti. Poleg tega pomanjkanje energije vpliva na telesno zmogljivost, kar lahko vodi v slabše rezultate pri kolesarjenju in celo v poškodbe. Zato je ključnega pomena, da kolesarji med vožnjo pravočasno dopolnijo energijo, da ohranijo svojo vzdržljivost, stabilnost in varnost na kolesu.

Kdaj seči po energijskem gelu?

Ko kolesar med vožnjo začuti, da nivo energije upada in se bliža stanje, ko bi lahko začutil pomanjkanje moči, je pravi trenutek, da poseže po energijskem gelu. Energijski geli za kolesarje so zasnovani tako, da hitro sprostijo energijo v telo, saj so bogati z ogljikovimi hidrati in drugimi hranilnimi snovmi, ki jih telo hitro absorbira. To omogoča kolesarjem, da v relativno kratkem času in brez prevelikega napora nadomestijo izgubljeno energijo ter ohranjajo stabilno raven vzdržljivosti med vožnjo.

Energijski geli Enervit Sport Gel (25 ml)

Energijski geli Enervit Sport Gel (25 ml) — Extreme Vital

Ker se količina zalog energije v telesu med kolesarjenjem hitro zmanjšuje, je pomembno, da kolesarji pravočasno reagirajo in uživajo energijske gele, ko začutijo potrebo. Običajno se odločijo za uživanje energijskih gelov med vožnjo, ko se približujejo daljšim vzponom, ko začutijo, da jim moč upada, ali pa ko preprosto potrebujejo dodaten zagon, da ohranijo svoj tempo in zmogljivost. S tem si zagotovijo, da imajo ves čas na voljo dovolj energije za premagovanje razdalj in ovir na poti.

Kaj vsebujejo energijski geli?

Glavne sestavine energijskih gelov vključujejo različne oblike ogljikovih hidratov, kot so glukoza, fruktoza in maltodekstrin, ki telesu zagotavljajo hitro dostopno energijo. Poleg tega vsebujejo tudi dodatke, kot so elektroliti, vitamini in minerali, ki pomagajo ohranjati hidracijo in mineralno ravnotežje ter podpirajo delovanje mišic med vadbo. Pri izbiri energijskih gelov je treba preveriti, katere sestavine vsebuje, ter se prepričati, da so primerni za vaše zdravje.

Energijski geli Science In Sport Go Isotonic Gel (60 ml)

Energijski geli Science In Sport Go Isotonic Gel (60 ml) — Extreme Vital

Zdravju prijazni energijski geli naj bi vsebovali čim manj umetnih dodatkov, sladkorjev in konzervansov ter imeli čim bolj enostavno sestavo. Priporočljivo je izbrati gele, ki vsebujejo naravne sestavine, kot so sadni sokovi, med, agavin sirup ali organski ogljikovi hidrati. Poleg tega je dobro preveriti tudi količino sladkorja in kalorij ter se izogniti energijskim gelom z visoko vsebnostjo sladkorja in nizko prehransko vrednostjo.

Kako se energijski gel zaužije?

Ko kolesar med vožnjo začuti potrebo po dodatni energiji, lahko energijski gel zaužije kar med samim kolesarjenjem. Običajen način uživanja energijskega gela je, da ga enostavno odpre in zaužije iztisnjeno vsebno. Gel se lahko zaužije v enem samem požirku, lahko pa tudi počasneje, v manjših količinah, odvisno od želje in potreb posameznika. Smiselno je, da kolesar gel zaužije postopoma, da telo učinkovito absorbira hranila in energijo ter prepreči morebitno nelagodje v prebavnem traktu.

Energijski gel Enervit C2:1 Pro Carbo Gel (60 ml)

Energijski gel Enervit C2:1 Pro Carbo Gel (60 ml) — Extreme Vital

V preteklosti je bilo ob uživanju energijskih gelov na kolesu običajno potrebno popiti nekaj vode, kar je pomagalo pri absorpciji hranil. Vendar pa so se na trgu pojavili tudi energijski geli, ki že vsebujejo dovolj vode, kar omogoča kolesarjem še bolj priročno uživanje. Pred nakupom se torej prepričajte, ali izbran energijski gel zahteva sočasno zaužitje z vodo ali ne.

Je energijski gel primeren za vsakogar?

Energijski geli so namenjeni predvsem športnikom in ljudem, ki se ukvarjajo z intenzivno telesno aktivnostjo, kjer je potrebna dodatna energija med vadbo. Ti geli vsebujejo visoko koncentrirane ogljikove hidrate in druge hranilne snovi, ki telesu zagotavljajo hitro dostopno energijo. Čeprav so energijski geli v splošnem varni za uživanje, niso nujno primerni za vsakogar.

V nekaterih primerih lahko uživanje energijskih gelov povzroči prebavne težave ali nelagodje, še posebej pri ljudeh, ki imajo občutljiv želodec ali težave s prebavili. Prav tako je pomembno upoštevati, da lahko prekomerno uživanje energijskih gelov povzroči presežek sladkorja v telesu, kar lahko negativno vpliva na raven energije in prebavo ter celo povzroči zdravstvene težave na dolgi rok. Pred zaužitjem vedno preverite navodila.

Karocikel.si
30 prispevkov

About author
Na spletnem portalu Karocikel.si boste našli nasvete in zanimivosti iz sveta kolesarjenja in kolesarske opreme ter s področja prehrane in zdravja.
Articles
Priporočilo uredništva
Zdravje in prehrana

Kako živeti z migreno?

Zdravje in prehrana

Težave z napihnjenostjo: kako jih rešiti?

Zdravje in prehrana

5 znakov, da je čas za čiščenje jeter