Težave z napihnjenostjo

Ljudje se redno soočamo s težavami zaradi napihnjenosti trebuha. Navadno gre za napihnjenost, katere razlog tiči v določenih zaužitih živilih ali pa zgolj za preveč zajetega zraka pri hranjenju oziroma pitju. Plini, ki se tvorijo v črevesju, sami po sebi niso nevarni, nam pa vzbujajo neprijeten občutek.

Tudi pogled na napihnjen trebuh ni nič kaj zabaven. Plini, ki se v črevesju nabirajo zaradi prehrane, so posledica ali rezultat njene razgradnje, s katero se ukvarjajo črevesne bakterije. Preverite, zakaj lahko pride do napihnjenosti in kako se je znebiti.

Zakaj pride do napihnjenosti?

Zoprn občutek, da je v našem trebuhu veliko plinov, pa tudi sama napihnjenost nas spravlja v zadrego, hkrati pa se ne počutimo dobro, saj lahko pride do občasnih krčev. Do napihnjenosti pride največkrat zaradi hrane, ki jo uživamo in jo bakterije v črevesu predelajo, pri čemer nastanejo različni plini.

Zakaj smo napihnjeni?

Do napihnjenosti pride zaradi plinov, ki jih v telesu proizvaja zaužita hrana.

Za težave z vetrovi lahko okrivimo laktozo, ki se nahaja v mleku in določenih mlečnih izdelkih. Krivec za vetrove sta lahko tudi gluten in žveplo, ki ga najdemo v zeleni zelenjavi (ohrovt, brokoli, zelje). Znano pa je, da ima veliko ljudi preglavice z vetrovi in napenjanjem po uživanju jajc in stročnic.

Kako se znebiti napihnjenosti?

Pri omenjenih težavah ne gre zgolj za vrsto živil, ki jih vnesemo v telo, pač pa tudi za način, na katerega to počnemo. Če smo pri hranjenju nestrpni, hitri in veliko govorimo, to pomeni, da s hrano pogoltnemo še veliko zraka, kar v črevesju povzroči občutek tiščanja.

Prav zato je pomembno, da se med obroki ne govori in da se jé počasi. Tudi obilnejši obroki so lahko krivec za napenjanje in vetrove, zato jejmo večkrat in po malo. Če pride do napihnjenosti, lahko to rešujemo s kozarcem mlačne vode ali čaja.

Kaj jesti?

Najprej je seveda pomembno, da ugotovimo, po kateri hrani nas napenja in s katero nimamo težav. To storimo na način, da vodimo dnevnik prehrane in vpisujemo dneve in ure, ko smo imeli težave z napihnjenostjo. Po nekem času lahko opazimo vzorec, ki nam bo povedal, katerim živilom se raje izogibajmo.

Jejmo polnozrnata živila in zelenjavo, bogato z vlakninami, pri čemer pa se izogibajmo tisti, ki povzroča napihnjenost. Zelo dobrodošel bo avokado, pa tudi ribe, ki zelo malo časa obremenjujejo naš prebavni sistem in hitro zapustijo želodec.

Ne pozabimo na gibanje

Redna telesna vadba ali vsaj hoja poskrbi za to, da je naš prebavni sistem v pogonu in nima časa postati len. Na ta način tudi ni časa za nastajanje oziroma zadrževanje plinov in napihnjenosti trebuha. Obenem se poveča poraba kalorij, izboljšata se moč srca in splošna telesna kondicija.

Nekaj nasvetov proti napihnjenosti

Vemo, da do napihnjenosti pride tudi zato, ker zrak zaužijemo med hranjenjem ali pitjem pijače. Prav zato se v prvi vrsti izognimo pitju po slamici, saj na ta način vase potegnemo precej zraka. Tudi žvečenje žvečilke ima podoben učinek. Zmanjšajmo vnos soli, hrano pa raje začinimo s svežim peteršiljem ali baziliko.

Ne jejmo v stoje ali med hojo. Za hranjenje si vzemimo čas in ne hlastajmo med grižljaji. Da bo prebava bolj gladko tekla, jejmo kuhano hrano. Pijmo dovolj vode, saj ob pomanjkanju le-te telo namerno zadržuje vodo v sebi, kar povzroča tudi napihnjenost. Izognimo se beli moki oziroma izdelkom iz nje. Tudi pitje piva ima svojo ceno.

Čiščenje jeter

Ste se že kdaj pošalili s kom na račun pivskega trebuha? Povsem mogoče je, da ne gre za prekomerno telesno težo na račun popitega piva, pač pa za zamaščena jetra, kar se največkrat pokaže prav z odlaganjem in kopičenjem maščobnih oblog na tem predelu telesa.

Gre za precej nevarno stanje, saj maščoba obrašča vse notranje organe, ki se varno skrivajo v trebušni votlini. Za zamaščenost jeter smo krivi sami v primeru, da pretiravamo z alkoholnimi pijačami, uživamo sladke pijače in predelano ter hitro hrano. Preverite pet znakov, ki vam povedo, da imate morda zamaščena jetra.

1. Nenehna utrujenost

Osebe z zamaščenimi jetri navadno trpijo za kronično utrujenostjo. Ne glede na to, kdaj so se odpravile na spanje, se zjutraj prebudijo popolnoma izčrpane. Zamaščena jetra so tako omejena pri presnovi in odvajanju toksinov iz telesa, da morajo za izvedbo svojih običajnih nalog vložiti precej več napora.

Utrujenost zaradi zamaščenih jeter

Znak zamaščenih jeter je lahko tudi neprestana utrujenost.

Ko pa je človek utrujen, se zmanjšajo njegove umske sposobnosti, postane razdražljiv in celo depresiven. Kopica simptomov, ki pa imajo lahko za vir zgolj eno težavo. Zamaščena jetra!

2. Povišan krvni tlak

Še eno od nevarnih bolezenskih stanj, ki lahko ob ignoriranju postane celo usodno. Povišanega krvnega tlaka navadno niti ne zaznamo drugače kot z rednim merjenjem pri zdravniku ali doma. In kaj ima krvni tlak z jetri?

Dokazano je, da se osebe z zamaščenimi jetri pogosteje ubadajo s povišanim krvnim tlakom kot drugi. Ob tem, da takšno stanje pelje do bolezni jeter, pa lahko vpliva tudi na nastanek srčno-žilnih bolezni.

3. Težave s koncentracijo

Se vam zdi, da imate namesto jasnih misli in idej v glavi popolno meglo? Povsem mogoče je, da so za to kriva vaša jetra oziroma njihova zamaščenost. Poleg tega, da stanje vpliva na težave pri zbiranju misli, pa vodi tudi v počasnejše reakcije tam, kjer je to še posebej nevarno. Denimo pri vožnji z avtomobilom.

4. Alergije

Znano je, da so jetra filter za strupe, ki potujejo po našem telesu, in njihova naloga je, da jih ujamejo ter izločijo iz telesa. V primeru, ko pa so jetra zamaščena, se ta funkcija močno omeji, kar ima za rezultat kopičenje toksinov in alergenov na enem mestu.

Prav zato lahko pride do izbruha različnih alergij, za katere prej nikoli niste vedeli. Nekatere alergije pridejo in gredo, za kar naj bi bilo zaslužno prav čiščenje jeter.

5. Prebavne motnje in temen urin

Da imate morda zamaščena jetra, lahko nakazujejo tudi konstantne težave s prebavo. Nekateri temu rečejo razdraženo črevesje, a je to zelo pogosto simptom tudi oslabljenega delovanja jeter. Govorimo o napihnjenosti, pa denimo o diareji po vsakem zaužitem obroku.

Tudi bolečine v trebuhu in občutek slabosti spadata med omenjene simptome. Toksini se iz našega telesa izločajo tudi skozi urin, zato je dobro biti pozoren na njegovo barvo. Če je ta konstantno skozi celoten dan temnejše barve, je to že prvi znak za alarm.

Čiščenje jeter

Poznamo kar nekaj naravnih receptov za čiščenje jeter, pa tokrat omenimo morda le nekaj sila preprostih korakov, s katerimi lahko kar doma poskrbimo za svoja jetra.

Post na način, da skozi dan v resnici ne pojemo ničesar mastnega, nato pa jetrom pomagamo izločiti nakopičene toksine in maščobo s pripravkom iz grenke soli.

Prehranska dopolnila, kot je denimo pegasti badelj, učinkovito pripomorejo k jetrni razbremenitvi in odstranjevanju maščobe. Prav tako pa jim lahko pomagamo na način, da v prehrano dodajamo kurkumo, uživamo jagodičevje in zeleno zelenjavo, na primer zelje in brokoli.

Ste ljubitelj kolesarjenja in zase iščete optimalno kolo? Morda ste pregledali že nešteto koles, se sprehodili skozi trgovine in brskali po spletu, pa še vedno niste naleteli na kolo, ki bi vas povsem prevzelo. Pravi kolesarji radi rečejo, da jih kolo kar pokliče k sebi.

Morda se sliši kot scena iz priljubljenega filma o čarovniku Harryju Potterju, a neka kemija vendarle mora obstajati tudi na tem področju. Tokrat smo se odločili, da za vas raziščemo, kakšna kolesa so gravel in zakaj morda izbrati prav to kolo.

Ste radi pripravljeni na nepričakovano?

Če ste eden tistih kolesarjev, ki na kolesu preživijo kar lep del dneva, obožujete tako ravne ceste kot tudi makadamske in nekoliko bolj blatne poti, ste morda pravkar našli kolo zase. S tem kolesom boste nadvse uživali v dolgih kilometrih na asfaltirani cesti in prav nič ne bo imelo proti, če si boste vmes zaželeli še nekaj vožnje po drugačnem terenu.

Gravel kolo Giant Revolt Advanced 1

Gravel kolo Giant Revolt Advanced 1 – na voljo v trgovini Extreme Vital

Za gravel kolo tako lahko rečemo, da gre za nekakšno mešanico cestnega in ciklokros kolesa, s katerim se lahko zapeljete tudi po blatu. In sploh ni nobene potrebe, da bi kolo iz kolesarnice jemali zgolj za tiste priložnosti, ko si želite podreti novo stotico na svojem števcu, pač pa se z njim lahko vozite tudi na delo.

In zakaj je gravel kolo tako vsestransko?

Da je omenjeno kolo pripravljeno tako na različne podvige kot tudi na umirjeno vožnjo od točke A do točke B, so proizvajalci poskrbeli na način, da so za kolo izdelali okvir z izjemno geometrijo, ki vse to omogoča. K udobni in sproščeni vožnji pa seveda pripomorejo tudi nekoliko debelejši plašči.

Za več stabilnosti med vožnjo kolo poskrbi s svojo daljšo medosno razdaljo, poseben pa je tudi material, iz katerega je narejen okvir tega kolesa. Okvirji gravel koles so navadno karbonski ali aluminijasti. Izdelujejo pa jih tudi iz trpežnega CrMo jekla.

Oprema gravel kolesa

Čeprav se zdi športen videz kolesa dokaj špartanski, pa je potrebno dodati, da ima veliko okvirjev že pripravljene različne nastavke za pritrjevanje dodatne opreme. Tako lahko na gravel kolo namestite tudi blatnike ali denimo potovalne kolesarske torbe. Prava posebnost tega kolesa je torej, da bo zadovoljilo različne okuse.

Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon

Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon – na voljo v trgovini Extreme Vital

Z njim bodo namreč nadvse zadovoljni kolesarji, ki imajo radi nekaj več hitrosti, kot tudi tisti, ki se radi vsake toliko zapeljejo še kam drugam kot na cesto. Nikoli več vas ne bo strah zaviti na neraven teren, morda makadam. Prav tako bo vaša vožnja postala bolj samozavestna, saj bodo trpežni plašči precej bolj odporni na morebitne ostre robove in kamenčke.

Otroški poganjalec

V zadnjih letih so se poganjalci povsem udomačili v voznem parku mladih družin. Če smo se nekoč učili vožnje s kolesom na način, da smo »podedovali« kolo od starejšega brata ali sestre in se nagibali tako, da smo si pomagali z dodatnimi kolesci, pri tem pa večkrat grdo padli, je s poganjalci to sedaj povsem druga pesem.

Fantastičen izum, ki je nešteto otrokom po celem svetu omogočil, da se naučijo voziti kolo na nek povsem drugačen način. Učenje skozi smeh in zabavo ter z željo po še. Poganjalci so narejeni iz različnih materialov, prav posebej priljubljeni pa so v zadnjem času postali tisti ekološki, iz lesa.

Poganjalci iz lesa?

Tako je. In to sploh ni slaba ideja. Les je namreč precej lažji od kovine, zato ga bo malček še lažje obvladoval. Pred nakupom poganjalca vsekakor preverite, za kakšen model gre in za kakšno starost otroka je primeren. Pred nakupom izmerite razkorak otroka in poiščite poganjalca z nastavljivim sedežem, kar bo omogočilo, da se bo vaš malček kar nekaj časa podil naokoli z njim.

Zakaj je poganjalec boljši od klasičnega kolesa?

Poganjalci so znani po tem, da se jih vozi na način odrivanja z nogami od tal in ne s pritiskanjem na pedala. Na ta način ima otrok ves čas stik s tlemi in praktično ni nevarnosti, da bi padel zaradi izgube ravnotežja. Prav slednje pa se s pomočjo poganjalca hitro razvije.

Otrok bo na ta način precej hitreje osvojil potreben občutek za ravnotežje, prav tako pa se mu bodo hitreje razvijale motorične sposobnosti. Namesto strahu pred padcem s kolesa bo njegov um zaposlen s tem, kako hitreje napredovati za bolj učinkovito vožnjo, s čimer se močno izboljšata tudi koordinacija in smisel za prostor. In ne le to. Fizična aktivnost pri odganjanju in lovljenju ravnotežja bo blagodejno vplivala tudi na njegovo rast in razvoj mišic.

Pozornost višini, a tudi kolesom

Ker mora mali kolesar z nogami seči do tal, bo višina sedeža eden ključnih faktorjev pred nakupom poganjalca. Prav tako pa je potrebno biti previden pri izbiri koles. Nekatera kolesa so narejena iz trde plastike, kar pomeni, da so praktično neuničljiva, a po drugi strani tudi ne najboljša za uporabo.

Poganjalec WOOM

Poganjalec WOOM

Na voljo so tudi kolesa iz trde pene ali gume, pa gume napihnjene z zrakom, ki so hkrati najkvalitetnejše. Izbira bo verjetno odvisna od tega, po kakšni podlagi se bo vaš malček vozil in koliko let šteje.

Kvaliteta pred ceno

Čeprav nas večina vedno gleda tudi na ceno, pa je potrebno v tem primeru poiskati ustrezno kombinacijo med ceno in kvaliteto. Gre za vašega otroka, ki se podaja svojim prvim kolesarskim metrom naproti, zato je potrebno storiti vse za njegovo varnost.

Cene poganjalcev se gibljejo nekje med 50 in 150 €, odvisno od materialov, iz katerih so izdelani, pa tudi od znamke proizvajalca. Vsekakor boste naredili najbolje, če se boste pred nakupom posvetovali s prodajalcem, ki vam bo z veseljem svetoval in odgovoril na vsa morebitna vprašanja.

Otrok na otroškem poganjalcu

Številni strokovnjaki in tudi delovni terapevt Todd Williams, ki se že leta posveča rehabilitaciji otrok, pravijo, da daje uporaba poganjalca več nadzora, ker so pri vožnji noge na tleh. Če se otroci najprej naučijo držati ravnotežje, kasneje vožnji lažje dodajo uporabo pedalov. To je namreč enostavneje, kot da poskušajo obvladati obe veščini hkrati.

Williams pri terapijah s svojimi mladimi pacienti vedno uporablja poganjalec, poleg tega pa je z njim učil voziti kolo tudi svojo hčerko. Za učenje ji sicer ni kupil poganjalca, ampak je običajnemu kolesu odstranil pedala in verigo. Dva tedna kasneje je njegova hčerka že samostojno vozila običajno kolo.

Poganjalci oziroma vožnja koles brez pedalov mladim kolesarjem omogoča, da hitro razvijejo potrebno samozavest in ravnotežje, obenem pa občutijo nadzor nad svojo hitrostjo.

Nekateri odrasli najraje učijo mlade na navadnih kolesih s pomočjo pomožnih kolesc, drugim se zdijo poganjalci predragi oziroma le modna muha. Zagovorniki poganjalcev trdijo, da so ta sredstva varnejša in otrokom omogočajo, da pričnejo voziti kolo veliko mlajši. To je pomembno predvsem za tiste otroke, ki nimajo moči v nogah, da bi potiskali pedale. Ker se lahko poganjajo samostojno, s pomočjo svojih nog, jim poganjalec daje svobodo.

Cruzee poganjalec za deklice

Priljubljen poganjalec Cruzee za otroke višine od 60 do 120 cm (Extreme Vital)

Poganjalci so zabavni. Vsi otroci obožujejo vožnjo s kolesom. To, da ima otrok razvojno težavo, še ne pomeni, da ne more početi enakih stvari, ki jih počnejo ostali otroci. Na terapijah se poganjalci uporabljajo pri otrocih, ki imajo težave pri vzajemnem poganjanju pedalov, in pri tistih, ki postanejo napeti in tesnobni ter posledično živčni zaradi napotkov, ki jih prejemajo.

Kot dodaten plus se poganjalci enostavno pomikajo po različnih površinah, vključno s stezami, makadamskimi cestami in celo travniki. Ponudba otroških poganjalcev na trgu je dandanes že izjemno pestra, zato ni bojazni, da ne bi našli ustreznega za svojega malčka ali malčico.

Ključni razlogi za nakup poganjalca

1. Varnost

Poganjalec je varnejši in bolj praktičen kot tricikel in pomožna kolesca. Tricikli so počasni, neprijetni za manevriranje in se zlahka prevrnejo na neravnih in naklonskih površinah. Otroci so na poganjalcu bolj osredotočeni na ravnotežje kot na vrtenje pedalov. Posledično so bolj pripravljeni na nepričakovano izgubo ravnotežja in zato je manj verjetnosti, da bodo med vožnjo padli.

2. Cena

Mnogi starši se težko odločijo za nakup poganjalca, ker menijo, da gre le za potratno trošenje denarja. Le malo staršev pa ve, da poganjalec lahko nadomesti tricikel in tudi prvo kolo, kar se na kocu izkaže za veliko bolj ekonomično.

3. Navdušenje

Namesto da bi otroke prosili, naj gredo ven in se igrajo, bodo oni prosili vas, da jih peljete na vožnjo s poganjalcem. Otroci imajo namreč radi neodvisnost in občutek, da so nekaj dosegli. Poganjalec jim ta občutek zagotovo nudi, saj ga brez težav uporabljajo brez pomoči staršev. Otroci običajno obožujejo vožnjo s kolesom, saj se na kolesu počutijo dobro in svobodno.

4. Čas za družino

Pogajalci oživijo družinska druženja in zabavo na prostem, saj omogočajo enostavno raziskovanje okolice. Malčkom omogočajo, da se z zmerno hitrostjo vozijo po kolesarskih poteh, po pločnikih in parkih ter s tem navdušujejo starše in starejše brate in sestre.

Poganjalec družinam omogoča tudi raziskovanje narave, saj ga enostavno vzamemo povsod s seboj. Ker nima pedalov, se brez težav pospravi v avtomobil, kar pomeni, da ga lahko odpeljemo povsod, kamor gremo.

5. Hitrejše učenje

Otroci, ki se vozijo s poganjalcem, običajno hitreje obvladajo vožnjo s klasičnim kolesom kot tisti, ki se učijo s pomožnimi kolesci. Nič nenavadnega ni, da se otroci s poganjalcem lahko vozijo že pri treh letih, medtem ko se s kolesom, ki ima pomožna kolesca, lahko vozijo šele pri petih ali šestih letih.

Poleg tega je prehod na običajno kolo po uporabi poganjalca veliko lažji. Kasneje se bodo otroci z običajnim kolesom spoprijeli brez težav. Staršem ne bo potrebno teči poleg njih, ne bo jim potrebno držati sedeža in brisati solz zaradi padcev. Ko se bo otrok usedel na kolo, se bo preprosto odpeljal in užival v vožnji.

Prijetno kolesarjenje

Vsi vemo, da ima kolesarjenje mnogo pozitivnih učinkov na telo in splošno počutje. Je eden izmed športov, ki najmanj obremenjujejo sklepe, zato ga priporočamo vsem starostnim skupinam in tudi vsem, ki imate težave s sklepi. Z rednim kolesarjenjem boste okrepili tudi mišice in pozitivno vplivali na delovanje srčno-žilnega sistema.

Za vzdrževanje dobrega zdravja je treba redno kolesariti, vsaj 3- do 5-krat na teden, kar pomeni, da je potrebna določena mera vztrajnosti. Pri tem je pomembno, da so kolesarske izkušnje pozitivne, na kar pa lahko vpliva mnogo dejavnikov. In kako kar najbolje poskrbeti za prijetne kolesarske užitke?

1. Izbira kolesa vpliva na udobje med kolesarjenjem

Kolesarjenje je čudovit šport, vendar le pod pogojem, da imate ustrezno kolesarsko opremo. Kakovostna oprema sicer ni nujna, vsekakor pa pomembno pripomore k dodatnemu udobju na kolesarskih potepanjih.

Že izbira kolesa je lahko ključnega pomena. Prvi pogoj je, da imate kolo primerne velikosti, ki vam bo nudilo osnovno udobje. Če se boste pogosteje vozili po asfaltnih cestah, je vsekakor bolje, da izbirate kolesa z ožjimi zračnicami (cestno kolo), medtem ko vam bo na brezpotjih najbolje služilo treking ali gorsko kolo.

Cestno kolo Giant TCR Advanced 2 King of Mountain

Cestno kolo Giant TCR Advanced 2 King of Mountain (Extreme Vital).

Če bo imelo vaše kolo več prestav, se boste zagotovo lažje spopadali z večjimi nakloni, pri tem pa ne boste čutili večje utrujenosti. Na kolesu je pomemben dejavnik tudi oblika oziroma trdota sedeža, ki močno vpliva na kolesarske užitke.

2. Ostala kolesarska oprema za dodatno zadovoljstvo

Ko je govora o udobju, ostala kolesarska oprema ni nič kaj manj pomembna od samega kolesa. Udobne hlače, ki se bodo najbolje prilegale vašemu telesu in hkrati sedežu, so pomemben dejavnik, ki pripomore k temu, da boste v kolesarjenju vztrajali in uživali. Priskrbite si še kakovostno čelado, ki bo učinkovito poskrbela za varnost glave.

Obstajajo tudi posebni kolesarski čevlji, ki se vpnejo v pedala in so namenjeni izključno kolesarjenju. Z njimi boste veliko bolje poganjali, zaradi česar bo kolesarjenje učinkovitejše. Pri njihovi izbiri bodite pozorni, da bodo dovolj udobni in zračni.

3. Hrana in pijača za dovolj kolesarske energije

Podobno kot pri ostalih športnih aktivnostih tudi pri kolesarjenju porabimo določeno energijo, ki jo moramo nadomestiti, če ne želimo, da kolesarjenje postane prava nočna mora. Že pred aktivnostjo je priporočljivo pojesti manjši obrok v obliki ogljikovih hidratov, če pa se odpravljate na daljši izlet, je potrebno poskrbeti za vnos hranil tudi med aktivnostjo. Priporočamo banane, suho sadje in različne energijske ploščice iz žitaric in sadja.

Energijska ploščica z okusom čokolade - Science in Sport

Energijska ploščica z okusom čokolade – Science in Sport (Extreme Vital).

Bolj kot hrano pa je med kolesarjenjem potrebno nadomeščati izgubljeno tekočino in elektrolite. Posledice pomanjkanja elektrolitov občutimo v obliki mišičnih krčev, ki so lahko zelo neprijetni. Če gre za krajše kolesarske izlete, je dovolj, da s seboj vzamete vodo. Če se odpravljate na daljši kolesarski izlet, pa nikakor ne pozabite še na izotonične napitke, ki bodo poskrbeli za elektrolitsko ravnovesje.

4. Z dobro telesno pripravo bo kolesarjenje večji užitek

Premagovanje kolesarskih naporov bo zagotovo veliko lažje, če poskrbite za dobro telesno pripravo, užitki pri kolesarjenju pa bodo zato toliko večji. Z dobro telesno pripravljenostjo se namreč lahko podate tudi na zahtevnejše kolesarke vzpone, ki vam bi sicer ostali nepoznani.

5. Prijetna družba za kolesarske užitke kjerkoli in kadarkoli

Kolesarjenje je zagotovo bolj zabavno, ko ste v družbi ljudi, s katerimi uživate. Prijetna družba predstavlja dodatno motivacijo, da se odpravite na kolo – tudi takrat, ko sto utrujeni, in ne glede na to, kam se odpravljate.

Gorska kolesa

Odločili ste se, da si kupite novo kolo. Ker najbolj uživate v vožnji po brezpotjih in v naravi, je gorsko kolo za vas najprimernejša izbira. Zgolj ta podatek pa za nakup kolesa še ni zadosten, saj na trgu obstaja cela množica koles, ki se uvrščajo v kategorijo gorskih koles.

Vsem vrstam gorskega kolesa pa je skupno to, da se ponašajo s širšimi zračnicami z izrazitim profilom, odlično stabilnostjo, kljubovanjem zahtevnejšim terenom, dobrim vzmetenjem, zmogljivejšimi zavorami, izvrstnim oprijemom ter z odzivno, dinamično in stabilnejšo vožnjo.

Glavne vrste gorskih koles

Pred vstopom v fizično trgovino s kolesi, kjer boste izbrano gorsko kolo lahko tudi preizkusili, doma pobrskajte po spletu in poskušajte najti čim več podatkov o različnih vrstah gorskih koles ter na ta način ugotoviti, katera bi bila za vas najustreznejša in zakaj. Na ta način boste izbor koles močno zožali in tudi prodajalcu olajšali delo. Več časa boste lahko porabili za preizkušanje izbrane vrste.

V osnovi gorska kolesa delimo na tri večje skupine. To so kros (cross country – XC), spust (downhill – DH) in freeride. Kros gorska kolesa so namenjena vožnji čez drn in strm, običajno imajo sprednje vzmetenje ali polno vzmetenje ter sodijo med lahka gorska kolesa (9–12 kilogramov).

Gorsko kolo Scott Aspect 940

Gorsko kolo Scott Aspect 940 s Shimano hidravličnimi disk zavorami (Extreme Vital).

Downhill gorska kolesa so prirejena za zahtevnejše spuste, so polno vzmetena in so težja od 15 kilogramov. Freeride kolesa so mešanica med kros in spust vrsto gorskega kolesa. So primernejša za spuste v primerjavi s kros kolesi in sodijo med srednja težka kolesa.

Več vrst gorskih koles lahko spoznate v odličnem vodiču za nakup gorskega kolesa.

Vrste materiala za okvir

Tako kot za vsa kolesa je tudi za gorsko kolo značilno, da je njegov okvir lahko narejen iz različnih materialov. To je lahko poceni, trpežno, udobno in težko jeklo; lahek aluminij, ki ne rjavi in je najpogostejša izbira; zelo lahek in drag karbon, ki je krhek in občutljiv na udarce; lahek, udoben in zelo trpežen titan.

Pri izbiri materiala vam lahko pomaga kar specializirani prodajalec. Lahko pa kar sami presodite, katera vrsta je najustreznejša za vas, glede na to, da sedaj poznate bistvene lastnosti materialov, iz katerih so gorska kolesa lahko narejena.

Osnovna oprema gorskega kolesa

Pri osnovni opremi bodite posebej pozorni na prestave, pogon in zavore. Dandanes prevladuje 3×9 sistem prestav pa tudi 3×8 ali 3×7 pri nižjih cenovnih razredih koles.

XC gorsko kolo Specialized Epic Comp EVO 29"

XC gorsko kolo Specialized Epic Comp EVO 29″ z okvirjem iz aluminija (Extreme Vital).

Ker se na pogon in zavore verjetno slabše spoznate, naj vam sistem delovanja razloži prodajalec. Pozorno ga spremljajte in ga vprašajte prav vse, kar vam v danem trenutku ne bo jasno.

Posegajte po višjih cenovnih razredih

Ker si kolesa ne kupujete vsak dan, je zato še toliko pomembneje, da si kupite kar se da kakovostno kolo. Zato raje posegajte po višjih cenovnih razredih, saj se vam bo gorsko kolesarjenje tudi zato še bolj prikupilo, ker s kolesom ne boste imeli večjih težav. Dobro izbrano gorsko kolo višjega cenovnega razreda vam bo dolgo in odlično služilo.

Ker pa vam večina specializiranih trgovin s kolesi med svojimi storitvami ponuja tudi servis in nastavitev koles, se s prodajalcem pomenite še o tem.

Treking kolo

Za kolesarjenje, ki pri nas in tudi drugje po svetu velja za eno od najpriljubljenejših športnih aktivnosti, velja, da je izbira prave vrste kolesa izjemno pomembna. Ta je v prvi vrsti odvisna od tega, po katerem terenu se nameravamo večinoma voziti.

Če pri vožnji s kolesom uporabljate asfaltirane ceste in utrjene makadamske poti, ste si najverjetneje kupili treking kolo, ki v resnici velja za dokaj nov slog kolesa. Treking kolo je pogosto označeno kot hibrid med gorskim in cestnim kolesom.

V nadaljevanju vam bomo najprej zaupali nekaj splošnih značilnosti treking kolesa. Nato se bomo osredotočili na njegove prednosti, na koncu pa bomo izpostavili še nekatere slabosti. V branje vam priporočamo tudi članek »Kako izbrati popolno treking kolo?«, v katerem boste našli zelo koristne nasvete za nakup pravega kolesa.

Splošno o treking kolesu

Treking kolo je torej mešanica med gorskim in cestnim kolesom, za katerega se najpogosteje odločajo rekreativni kolesarji, ki se večinoma vozijo po utrjenih cestah, makadamskih poteh in gozdnih stezah.

Treking kolo Giant Roam 1 Disc

Treking kolo Giant Roam 1 Disc (2019) – na voljo v trgovini Extreme Vital

Opremljeno je z ožjimi in nekoliko večjimi kolesi. Njegove pnevmatike imajo gladko sredinsko plast, ki omogoča učinkovit oprijem na asfalt. Zunanje tekalne plasti pa so narebrene, kar omogoča dober oprijem na manj ravnih površinah. Drža kolesarja na treking kolesu je pokončna in udobna, zato je kolo primerno tudi za premagovanje daljših razdalj.

Prednosti treking kolesa

Verjetno ste nekaj od glavnih prednosti treking kolesa prepoznali, ko ste brali splošne oznake o njem. Gladka sredinska plast pnevmatik mu omogoča, da se lahko zelo dobro oprime asfalta, zunanje tekalne plasti pa poskrbijo za dober oprijem tudi na neravnih in zahtevnejših površinah.

S treking kolesom lahko naredimo veliko kilometrov. To nam omogoča dokaj pokončna drža na njem in tudi udobje, ki je v največji meri posledica sprednjega vzmetenja. Ker so zanj značilna nekoliko večja kolesa, to za kolesarja pomeni manjši napor in manj porabljene energije.

Slabosti treking kolesa

Omenili smo glavne prednosti treking kolesa, ki pa jih spremljajo tudi določene slabosti. Morda jih nekateri lastniki ne bodo začutili nikoli, tisti, ki uživajo predvsem v spustih in na vožnjah po slabšem ali bolj razgibanem terenu, pa bodo slabost te vrste kolesa zaznali.

Treking kolo Specialized Crosstrail Mechanical Disc

Treking kolo Specialized Crosstrail Mechanical Disc (2019) – na voljo v trgovini Extreme Vital

Za treking kolo je namreč značilno, da se pri spustih ali vožnji po neutrjenih terenih ne obnese najbolje. Za takšne primere je bolje izbrati gorsko kolo, ki je izdelano posebej za to oziroma z mislijo na vožnjo izven urejenih poti.

Kupiti treking kolo ali raje ne?

Treking kolo je, ne glede na zapisane slabosti, najverjetneje še vedno ena od boljših izbir. Če so vaši kolesarski podvigi usmerjeni na terene, ki so urejeni in utrjeni ter niti ne vsebujejo toliko klancev, bo nakup treking kolesa zagotovo predstavljal pravo izbiro.

Če pa se želite voziti po neurejenih poteh in nadvse uživati v spustih, raje posezite po kateri izmed oblik gorskega kolesa. In nenazadnje, če potrebujete kolo za premagovanje zelo dolgih razdalj, voziti pa se mislite le po asfaltiranih poteh, bo namesto treking kolesa zagotovo primernejše cestno kolo.

Vrste koles

Ker se je kolesarjenje razdelilo na številne zvrsti, na prodajnih policah trgovin s kolesi lahko izbiramo med več vrstami koles. V današnjem prispevku vam bomo predstavili tri, ki veljajo za najbolj priljubljene. Od vaših želja, potreb in zmožnosti pa je seveda odvisno, za katero vrsto kolesa bi se odločili v primeru, če bi izbirali novo kolo za svoje kolesarske podvige.

Treking kolesa za udobno in daljšo vožnjo

Kolesarjenje je za mnoge ljubitelje predvsem potovanje. V takem primeru so zanje najboljša izbira treking kolesa. Njihova glavna značilnost je udobje. Na treking kolesu se lahko vozite več ur in še vedno se boste na njem dobro počutili. Udobje kolesu omogoča predvsem njegova geometrija okvirja, saj je položaj telesa nekoliko bolj pokončen. Posledično to izničuje napetosti v hrbtu kolesarja.

Treking kolo

Priporočamo: Treking kolo Scott SUB Cross 10 (2019) – na voljo v trgovini Extreme Vital

Treking kolesa so pogosto označena kot nekakšni hibridi med cestnimi in gorskimi kolesi. Zanje so značilne srednje debele gume. Njihov profil je namenjen zlasti asfaltni podlagi, sicer pa večjih težav ne povzročajo niti na makadamskem kolovozu. Večina od takih koles je opremljenih še z diskastimi zavorami. Te odlično delujejo tudi v mokrih in bolj vlažnih razmerah. Vsebujejo prestave, ki omogočajo premagovanje vzpetin ter dovolj hitro vožnjo po ravnini. Na treking kolo lahko namestite potovalno opremo, na primer torbe, dodatne luči, bidon za vodo in prtljažnik.

Mestna kolesa za vožnjo v službo in po opravkih

Če kupujete kolo, ki bi ga uporabljali zlasti za vožnjo do svojega delovnega mesta in za številne mestne opravke, potem so mestna kolesa za vas odlična izbira. Taka kolesa so serijsko opremljena z vsemi mestnimi dodatki, na primer s strešicami, prtljažnikom, lučmi in zvoncem. Mestno kolo zagotavlja udoben položaj za krmilom. Z njega boste imeli tudi odličen pregled nad prometnim dogajanjem okoli vas.

Mestno kolo

Priporočamo: Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser Fiesta – na voljo v trgovini Extreme Vital

Poudariti velja, da mestno kolo ni primerno za velike razdalje, saj ni namenjeno temu. Prav tako z njim ne boste dosegali visokih hitrosti, kot to velja predvsem za cestno kolo. Če boste mestno kolo primerjali z gorskim, boste hitro ugotovili, da ima precej manj prestav.

Gorska kolesa za razgibano vožnjo v naravi

Gorska kolesa so najprimernejša za tisto skupino ljudi, ki s kolesi najraje zaidejo v naravo. Kolesa te vrste so najbolj robustna med vsemi vrstami koles. Posledično so lahko kos številnim obremenitvam, ki jih prinaša vožnja po gorskih stezicah ali gozdnih poteh.

Gorsko kolo

Priporočamo: Gorsko kolo Scott Aspect 920 (2019) – na voljo v trgovini Extreme Vital

Lahko rečemo, da je gorsko kolo pravo nasprotje cestnemu. Gorska kolesa lahko spoznamo že na prvi pogled. Zanje so značilne širše gume z grobim profilom, ki omogočajo tudi terensko vožnjo. Njihovi okvirji so nekoliko drugačne geometrije. Na splošno pa za gorska kolesa velja, da se ponašajo s trpežnejšo zasnovo. Povsem drugačen je tudi položaj za krmilom, za katerega je značilno, da je ravno in nekoliko dvignjeno navzgor.

Za gorska kolesa lahko zapišemo, da so najbolj vsestransko uporabna. Uporabljamo jih lahko tudi za vožnjo po asfaltu in za prevoz v službo. Ker pa imajo nekoliko manjša kolesa in robustnejši profil, so podvržena večji porabi energije.

Kako izbrati električno kolo

Se odločate za nakup električnega kolesa? Potem morate obvezno prebrati članek, v katerem vam bomo postregli s številnimi koristnimi napotki in nasveti, ki jih boste upoštevali pri izbiri svojega novega e-kolesa. Le-tako boste zadovoljili vsem svojim potrebam in željam ter se z nasmehom odpeljali po vsakodnevnih opravkih ali na izlet.

Električno kolo mora biti primerno vaši vožnji

Električna kolesa so zelo raznolika, saj so namenjena različnim ljudem, ki jih bodo uporabljali v različne namene. Vsak posameznik bo sam izbral, kaj mu je pri električnem kolesu pomembno in kaj ne. Zato ni nič čudnega, da na tržišču obstaja veliko različnih modelov, ki so namenjena prevozu na delo, umirjeni vožnji, terenski vožnji, gorskemu kolesarjenju, prevozu otroka, cestnemu kolesarjenju, vožnji po makadamu in tako naprej.

Najprej se vprašajte, po kakšnem terenu se boste s svojim e-kolesom vozili. Na to vprašanje si odgovorite, preden boste stopili v trgovino po električno kolo, saj vam bodo tako izkušeni prodajalci lažje pomagali.

Električno kolo potrebuje ustrezno baterijo

Električna kolesa običajno poganjajo litij-ionske baterije. Seveda je povsem logično, da kakovostnejša in dražja e-kolesa vsebujejo kakovostnejšo baterijo. Takšna baterija se bo razgradila v daljšem časovnem obdobju, poleg tega pa bo pozitivno vplivala tudi na kakovost in intenzivnost vožnje.

Električno kolo Scott E-Genius 720

Priporočamo: Električno kolo Scott E-Genius 720 (2018) – na voljo v trgovini Extreme Vital

Polno napolnjena baterija v povprečju traja od 2 do 3 ure, seveda pa je ta podatek odvisen tudi od vrste proizvajalca baterije, zmogljivosti baterije in tako naprej. Naš nasvet: izogibajte se klasičnim svinčenim baterijam, saj so težje in manj zmogljive. Kakovostna litij-ionska baterija pa vas zagotovo ne bo pustila na cedilu.

Vaše električno kolo mora biti varno

Le-tako boste preprečili požar ali kakšno drugo poškodbo, ki se lahko pripeti med vožnjo. Zato mora imeti vaše e-kolo vse potrebne certifikate, da je skladno za prosto uporabo v EU ter da so njegovi akumulatorji povsem ustrezni.

Svetujemo vam, da se po svoje kolo odpravite k specializiranemu prodajalcu koles!

Malo denarja – malo muzike

Nikakor ne moremo zanikati, da je pri izbiri električnega kolesa zelo pomembna tudi njegova cena. Cenejša električna kolesa so zagotovo manj zmogljiva ter kakovostna. Če želite odlično električno kolo, potem boste morali v žep seči nekoliko bolj globoko, saj se cena giblje od 900 € naprej.

Nikar ne posegajte po osnovnem modelu, saj vam takšno e-kolo ne bo ponujalo vsega, kar potrebujete. Pomislite na kakovosten okvir, zmogljive zavore, funkcionalno vzmetenje in tako dalje. Pomembna je tudi kakovost središčnega motorja.

Prednost električnega kolesa se skriva prav v njegovi enostavni uporabi. Z njim boste učinkovito premagovali dolge razdalje in bolj strme klance, ki bi vam drugače predstavljali bolj ali manj veliko oviro. Z električnim kolesom se lahko na turo odpravijo tudi tisti družinski člani, ki niso najbolje telesno pripravljeni, saj bo veliko dela opravilo kolo samo. So tudi odlična izbira za vse tiste, ki bi se radi izognili vožnji z avtomobilom, predvsem v službo ali do nekoliko oddaljene trgovine.